Fara sa consulte bucu restenii sau macar pe revolutionari, carora le era inchinat noul monument ridicat in Piata Revolutiei, Ministerul Culturii a dat bani pentru ridicarea unei adevarate tepuse in plin centrul Capitalei. In apropierea figurilor impietrite ale lui Iuliu Maniu si Corneliu Coposu, zilele acestea trecatorii au ocazia sa admire Monumentul "Glorie Eterna Eroilor si Revolutiei Romane din Decembrie 1989", fara schela de metal care le mai proteja privirile.
S-a intrat in linie dreapta pentru inaugurarea acestui "ansamblu monumental istoric", caracterizat insa de trecatori drept "o caricatura", "un kitsch", "un sambure infipt in piramida", "un cartof in teapa", "o oroare" sau "o parascovenie". Pana la urma, ramane o teapa data tuturor romanilor, care au platit fara sa li se ceara acordul la construirea monumentului. Banii pentru realizarea proiectului - 56 miliarde lei - au venit de la buget, prin doua hotarari de Guvern, ne-a declarat Tudorel Urian, consilier al ministrului actual al Culturii, Mona Musca.
Ambele acte normative au fost date pe vremea ministrului Razvan Theodorescu, timp in care Executivul era condus de Adrian Nastase. Suma a fost platita direct designerului Alexandru Ghildus, decan la Facultatea de Arte Decorative si Design a Universitatii de Arte Bucuresti, ca drepturi de autor. Acesta a subcontractat serviciile a opt firme pentru realizarea operei. Ultima transa din bani - 19 miliarde - ar fi trebuit sa ii fie acordata de Ministerul Culturii in luna decembrie a anului trecut, dar nu i-a primit nici pana in prezent.
Acest lucru il nemultumeste profund pe artist. Vina pentru infigerea tepei in buricul Capitalei apartine si consilierilor municipali care, in 26 august 2004, au aprobat un proiect prin care se stabilea "aprobarea amplasarii ansamblului monumental comemorativ pe terenul in suprafata de 2.065,15 metri patrati situat in Piata Revolutiei - zona Parc Senat aflat in domeniul public al Municipiului Bucuresti".
Artistii cer demolarea "monumentului"
Cunoscutul critic de arta George Radu Bogdan solicita autoritatilor nici mai mult, nici mai putin decat desfiintarea respectivului monument si cere Ministerului Culturii sa dispuna o ancheta pentru a afla eventualele dedesubturi ale acestei afaceri. "Ca si valoare artistica, acest cartof strapuns nu face doi bani. Este o treaba necurata aici, din moment ce toti arhitectii au spus "nu" si totusi monumentul s-a inaltat. In tara asta oricine poate sa construiasca orice, in nasul tuturor, pentru ca nu exista un cadru legislativ care sa impuna anumite sanctiuni", ne-a declarat George Radu Bogdan.
Acesta este de parere ca ansamblul nu s-ar incadra in nici o zona din Capitala, cu atat mai putin in cea puternic incarcata de istorie, de langa Biserica Kretzulescu. Daca reprezentantii Ministerului Culturii si Cultelor se gandesc la faptul ca ansamblul ar fi "destul de complicat de mutat, avand in vedere slaba cooperare dintre autoritati si banii care s-au cheltuit pentru ridicarea acestuia", revolutionarii, care si ei sunt "contra" prezentei monumentului in Piata Revolutiei, propun mutarea acestuia in zona Popesti-Leordeni, in locul unde s-a risipit cenusa a peste 40 de eroi in urma cu 15 ani.
Revolutionarii resping proiectul
Criticile aduse de revolutionari celor care au sustinut ridicarea ansamblului sunt vehemente. Reprezentantii Asociatiei "21 decembrie 1989" sustin ca acest monument "este ridicat de catre emanatii Revolutiei pentru victimele rezultate in urma contrarevolutiei, dupa 22 decembrie" , ne-a declarat Teodor Maries, presedintele asociatiei. Nici presedintele Asociatiei Jurnalistilor Generatia '90, Jan Ciochina, nu are o parere mai buna: "Monumentul nu aduce nici un beneficiu bucurestenilor si este o etichetare a obiceiului romanesc de a da tepe. Este o teapa data lumii prin minciuna de dupa 22 decembrie".
Despre autor:

Sursa: Adevarul
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Ziua Pădurilor: cum poți produce sustenabil hârtie, fără să distrugi pădurile
Sursa: green.start-up.ro
-
#NOHACK Expert Talks - datele noastre ajung online și antrenează AI-ul
Sursa: start-up.ro
-
Numerologie: APRILIE 2023 – O lună extraordinară pentru a ne echilibra...
Sursa: garbo.ro
-
Atu Tech, investiții de 1,2 milioane de euro în noua gamă de produse de...
Sursa: retail.ro
-
Eleni Skoura, ING Bank, despre generații și lifestyle banking
Sursa: futurebanking.ro
-
Gina Pistol a postat imaginea cu chipul fiicei sale din greșeală. Iubita lui...
Sursa: kudika.ro
-
Cum descoperi viciile ascunse ale clădirilor? 5 lucruri la care să fii atent...
Sursa: wall-street.ro