In primele sase luni ale anului, 1.633 de copii au savarsit o fapta penala si nu au raspuns penal pentru aceasta, majoritatea cazurilor inregistrate, peste 1.100, fiind de furt, potrivit datelor facute publice ieri de catre Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) si ANPDC.
Potrivit statisticii IGPR, 68 de copii sub 14 ani au fost acuzati de talharie, 42 de vatamare corporala, doi de prostitutie, 28, de viol, si noua, de omor. Dintre cazurile inregistrate in primele sase luni ale anului, 14,6% dintre copii au recidivat.

Prevederile articolului 99 din Codul Penal arata ca minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu raspunde penal, iar cel care are varsta intre 14 si 16 ani raspunde penal numai daca se dovedeste ca a savarsit fapta cu discernamant, arata NewsIn.

Pentru aproape 600 de copii dintre cei care au savarsit o fapta penala, instanta a dispus o masura de protectie - plasament (in 31 de cazuri) sau supraveghere specializata (567 cazuri). Potrivit constatarilor Politiei, cele mai multe cazuri de recidiva se inregistreaza la copii proveniti din institutiile de protectie.

Adesea, copiii sub 14 ani sunt implicati in infractiuni comise in grup, in care sunt atrasi de majori. Datele statistice oferite de Inspectoratul General al Politiei Romane si Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) arata ca, desi exista un numar semnificativ de copii sub 14 ani care savarsesc fapte de natura penala, doar pentru o proportie redusa dintre acestia sunt luate masuri de protectie specializata.

Conform reglementarilor actuale, serviciile de protectie a copilului pot interveni pentru instituirea unor masuri de protectie specializata doar daca sunt instiintate atunci cand o fapta este cercetata de Politie si Parchet sau daca organele de cercetare penala le fac cunoscuta, in timp util, decizia de neincepere a urmaririi penale. Astfel, accesul copiilor la servicii de protectie specializate, care ar putea reduce riscul de infractionalitate, este limitat.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.