Romanii au castigat un salariu mediu net de numai 720 de lei (199 euro) in mai, cu 3,2% sub castigurile din luna aprilie, cand primele de Paste au creat senzatia unui buzunar mai plin.

Evaluat in leul nou, salariul mediu al lunii mai este cu 27 de lei mai mic decat cel din anul 1958, cu care se poate compara din punct de vedere al cifrelor. In ce priveste puterea de cumparare, nu se poate face insa o comparatie, deoarece in perioada respectiva statul administra o multime de preturi, ceea ce nu mai este cazul acum.

Cei mai bine platiti romani continua sa fie bancherii si brokerii, cu un salariu mediu de aproape 2.457 lei (aproape 680 euro), urmati de aviatori (1.572 lei-435 euro) si asiguratori (1.477 lei-408 euro). In mai insa salariul net al bancherilor s-a redus cu 17,2%, ceea ce arata ca primele primite in piata financiara au fost substantiale, probabil pe masura rezultatelor bune ale bancilor. Totusi, in cateva domenii s-au acordat bani in plus la salariu.

Astfel, salariile medii platite in industria extractiei de petrol si gaze au crescut cu 34% in mai, atingand suma de 1.394 lei dupa impoazitare (385 euro). Cele mai mici salarii castigate in Romania par a fi platite in industria lemnului, unde in medie, un angajat ramane dupa impozitare cu 435 de lei (120 euro). Cresteri usoare de salarii au fost inregistrate in industria textila, unde castigul salarial mediu s-a marit cu 1,3%, pana la 491 lei (136 euro).


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.