Majoritatea europenilor considera ca munca le deterioreaza starea de sanatate, potrivit unui sondaj pentru Agentia europeana pentru siguranta si sanatate in munca, publicat marti.
In cele 27 state membre UE, 28% dintre respondenti considera ca munca le deterioreaza semnificativ starea de sanatate, iar 47% spun ca "intr-o oarecare masura", potrivit sondajului realizat de institutul TNS. 15% au raspuns "nu prea", iar 6% "deloc", relateaza AFP, conform NewsIn.

In Lituania, procentul persoanelor care cred ca munca le deterioreaza destul sau semnificativ sanatatea este cel mai mare (91%), iar cel mai scazut este in Malta, 61%.

In Franta, unde mai multe sinucideri in randul angajatilor France Telecom au relansat dezbaterea pe acest subiect, 79% cred ca munca le deterioreaza sanatatea. [Seria de sinucideri de la France Telecom continua cu un al 24-lea deces]

Aceste rezultate sunt surprinzatoare, a comentat Jukka Takala, directorul Agentiei europene. In opinia sa, "impactul muncii asupa sanatatii este, evident, real, dar asteptarile fata de munca au crescut: ea nu mai este doar un mod de a supravietui".

Intrebati despre evolutia conditiilor de munca, 57% dintre europeni cred ca ele s-au ameliorat destul, fata de 32%, care cred contrariul. Grecia este pe primul loc intre tarile cu cele mai sumbre constatari, devansand Bulgaria, Slovenia si Romania.

Cu privire la viitor, 61% dintre respondenti cred ca actual criza va deteriora semnificativ sau mai degraba va deteriora conditiile de munca, fata de 34%, care nu cred acest lucru. Cei mai pesimisti sunt lituanienii, slovenii, grecii si estonii.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 27.106 persoane din cele 27 state membre. Ancheta a fost realizata telefonic in perioada 24 martie-12 mai 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.