O veste excelenta pentru patrimoniul cultural al Romaniei: doina romaneasca a fost inscrisa in Lista Reprezentativa a elementelor de patrimoniu intangibile, lista initiata de UNESCO.
“Doina romaneasca, alaturi de tango in Patrimoniul Intangibil al omenirii. Intre 28 septembrie si 2 octombrie 2009, la Abu Dhabi s-a desfasurat o sesiune a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Intangibil (din cadrul UNESCO), sesiune la care au fost facute primele 88 de inscrieri pe Lista Reprezentativa si pe Lista pentru Salvgardare Urgenta. Un stat care obtine o asemenea inscriere intr-una din cele doua liste ale patrimoniului mondial protejat de UNESCO trebuie sa beneficieze atat de acceptul, cat si de viitoarea implicare a comunitatilor locale din care provin respectivele elemente, potrivit blogului lui Mihnea Maruta citat de Realitatea.net.

Revenind la doina, in descrierea de pe site-ul UNESCO se spune ca, pana la 1900, a fost singurul gen muzical din multe regiuni ale tarii., potrivit Romania Pozitiva. “Exprimand calitatile personale, emotiile si virtuozitatea creatorului-interpret, doina joaca si un important rol social, deoarece reprezinta o supapa purificatoare care intareste solidaritatea”, citeaza Realitatea.net

Potrivit blogului lui Mihnea Maruta, puteti gasi aici - cu descrieri, fotografii si exemplificare video - obiceiurile, ritualurile, dansurile, cantecele si celelalte manifestari de cultura incluse in aceasta saptamana in Patrimoniul Intangibil al omenirii. Doar 34 de tari au reusit sa faca propuneri care indeplinesc criteriile stabilite de Comitetul mentionat mai sus. Cele mai “harnice” sunt China (3 inscrieri in Lista pentru Salvgardare Urgenta si 22 pe Lista Reprezentativa) si Japonia (13 inscrieri in Lista Reprezentativa).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.