Trofeul "Zimbrul de Aur" la prima editie a Festivalului International de Film de la Iasi (IIFF) a fost decernat, vineri seara, filmului "The Messenger", o productie americana in regia lui Oren Moverman, in competitie fiind peste 70 de pelicule, transmite NewsIn.
IIFF a inceput pe 25 septembrie, cu filmul "Amintiri din Epoca de Aur" si s-a incheiat pe 2 octombrie, cu proiectia primului lungmetraj regizat de Bobby Paunescu, "Francesca". Premiul de Excelenta pentru intreaga activitate a revenit Luminitei Gheorghiu, care a interpretat rolul mamei Monicai Barladeanu in pelicula lui Bobby Paunescu.

Premiul pentru cel mai bun film romanesc de lungmetraj, oferit de Abis Studio, a fost decernat filmului "Cea mai fericita fata din lume", in regia lui Radu Jude si din a carui distributie fac parte Andreea Bosneag, Vasile Muraru si Violeta Haret. Povestea filmului prezinta experienta dificila a unei adolescente in timpul filmarii unei reclame.

Premiul pentru scurt-metraj a fost acordat peliculei "Fly", o productie germano-poloneza, in regia lui Piotr J. Lewandowski. Cel mai bun scurtmetraj romanesc a fost desemnat filmul "Nunta lui Oli", in regia lui Tudor Cristian Jurgiu. Premiul special al juriului pentru scurtmetraj a revenit filmului "Arafat and I", o pelicula din Marea Britanie regizata de Mahdi Fleifel.

Regizorul mexican Carlos Cuaron, prezent la IIFF cu filmul "Rudo y Cursi", a castigat premiul pentru cea mai buna regie, distinctia fiind inmanata de Stepjan Hundic, unul din membrii juriului prezidat de actrita Anamaria Marinca.

La sectiunea animatie, premiul a fost acordat de Alessandro Battaglini filmului "Crew 54", productie din Bulgaria regizata de Nedelcho Bogdanov. Premiul pentru documentar a fost castigat de filmul "Mostenitorii", o productie mexicana, in regia lui Eugenio Polgovsky, in timp ce Premiul special al juriului la aceeasi sectiune a fost acordat filmului elvetian "Grozny Dreaming".

Juriul IIFF a acordat premii speciale si documentarelor romanesti "A fost odata in Transilvania" si "Constantin si Elena", productii regizate de Manuela Morar si, respectiv, Andrei Dascalescu. Premiul publicului ALT-FEL a fost obtinut de filmul "Instantaneu".

Castigatorul trofeului “Zimbrul de Aur”, filmul “The Messenger”, prezinta povestea unor veterani de razboi care duc familiilor vesti dureroase despre pierderile suferite pe frontul din Irak. Unul din „mesagerii armatei” incepe o aventura cu una dintre vaduvele carora le-a dus vestea despre decesele inregistrate.

IIFF s-a desfasurat in perioada 25 septembrie - 3 octombrie si a fost organizat de Asociatia Romana de Film Independent si Primaria Municipiului Iasi, in parteneriat financiar si cultural cu Centrul National al Cinematografiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.