In ianuarie, inainte de vacanta intersemestriala, elevii claselor a XII-a vor sustine proba orala la limba romana si cea practica la informatica, iar rezultatele evaluarilor nu vor afecta sustinerea probelor scrise, potrivit Ministerul Educatiei
Astfel, potrivit calendarului elaborat de Ministrul Educatiei, in perioada 11-13 ianuarie 2010 vor fi evaluate competentele lingvistice de comunicare orala in limba romana, intre 13 si 15 ianuarie 2010 va avea loc proba orala la limba materna, pentru elevii care au invatat la un liceu specializat in acest sens, in perioada 18 - 29 ianuarie 2010 va fi sustinuta proba pentru evaluarea competentelor digitale, iar intre 19 si 22 aprilie 2010 este programata proba de limba moderna.

Daca pana acum examenul de limba moderna din cadrul bacalaureatului presupunea o proba orala de 10-15 minute si una scrisa, de 120 de minute, elevii care vor sustine bacalaureatul in acest an scolar vor sustine un test de o ora si jumatate si vor fi verificati din prisma abilitatilor de intelegere a unui text audiat, proba care va dura 20 de minute.

Pentru proba de informatica, o proba noua in cadrul examenului de bacalaureat, ministerul a anuntat ca subiectele vor fi elaborate in conformitate cu programa scolara pentru clasele a IX-a si a X-a. Durata probei de evaluare a competentelor digitale, respectiv modalitatea de desfasurare si evaluare pentru acest examen, urmeaza a fi publicate pe internet pana la 31 octombrie.

Rezultatele la probele orale nu se exprima prin note sau prin calificative admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national. Astfel, intre 0 si 25 puncte reprezinta nivelul incepator, 26-50 puncte - mediu, 51-74 puncte - avansat, 75-100 puncte - experimentat. Elevii vor primi atestate in functie de nivelurile obtinute, insa indiferent de rezultate, ei vor putea sustine probele scrise, nu ca pana in prezent, cand cei respinsi la probele orale nu mai puteau sustine examenele scirse.

Cele trei probe scrise ale examenului de bacalaureat sunt programate dupa incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a, in perioada 28 iunie - 1 iulie 2010. Vor fi considerati promovati la bacalaureat elevii care au sustinut probele prevazute in interiorul anului scolar, au sustinut toate probele scrise si au obtinut cel putin nota 5 la fiecare dintre acestea, iar media aritmetica, formata din doua zecimale exacte, a notelor obtinute la probele scrise, este cel putin 6.

Prima afisare a rezultatelor va avea loc in data de 3 iulie 2010 (pana la ora 16.00) si va fi urmata de depunerea contestatiilor in aceeasi zi, in intervalul orar 16.00 - 20.00. Solutionarea contestatiilor se va face in perioada 5-6 iulie 2010, iar afisarea rezultatelor finale in ziua de 7 iulie 2010. Sesiunea de toamna a bacalaureatului se va desfasura intre 23 august si 8 septembrie 2010, inscrierile fiind stabilite pentru saptamana 5-9 iulie 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.