Femeile din comunitatile rome se considera inferioare barbatului si sunt vulnerabile in fata saraciei si a bolilor provocate de nasteri repetate la varste tinere, arata un studiu realizat de catre Fundatia SOROS.
Aceasta situatie se datoreaza in special lipsei de educatie a romilor. In general, acestia sunt lipsiti de educatie. In comunitatile traditionale s-a aratat ca femeile sunt aproape analfabete in timp ce barbatii au maxim patru clase. Situatia se schimba doar in cazul familiilor non-traditionale din mediul urban unde nivelul de educatie depaseste opt clase.

De asemenea, in comunitatile cu nivel educational mai ridicat exista si o acceptare mai ridicata a rolurilor similare pentru cele doua sexe.

Casatoria in comunitatile de romi este in general "fara acte", mai ales pentru ca varsta de casatorie e scazuta. Divortul apare foarte rar, desi casatoria nu implica acte, iar cand se intampla, cauza este de cele mai multe ori infidelitatea femeii. La barbatii romi infidelitatea este insa permisa si este perceputa de cele mai multe ori ca o dovada de barbatie.

"In absolut toate comunitatile statutul femeii este unul de inferioritate, recunoscut si asumat de aceasta. Nimeni nu pune la indoiala acest lucru", explica potrivit NewsIn, Malina Voicu, cercetator care a lucrat la studiul "Femeile roma".

Studiul "Femeile roma - ce stim si ce nu stim despre ele" s-a derulat in perioada martie-iulie 2009 in sase comunitati traditionale si non-traditionale de romi, atat in mediul urban cat si in cel rural.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.