Cantgrip, vaccinul impotriva gripei porcine produs de Institutul Cantacuzino, va fi autorizat de Agentia Nationala a Medicamentului pe 21 noiembrie, urmand ca dupa aceasta data sa inceapa campania de vaccinare a populatiei cu risc, potrivit Ministerului Sanatatii
Cele cinci milioane de doze de vaccin pandemic pe care Institutul Cantacuzino are capacitatea sa le produca vor fi finalizate la sfarsitul lunii decembrie.Vaccinul Cantgrip va fi distribuit numai in retea inchisa, in cadrul campaniei de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii, campanie care va debuta in luna decembrie, relateaza NewsIn.

Primele teste pe subiecti umani ale vaccinului au inceput la sfarsitul lunii iulie, pe 540 de voluntari, la o clinica din Melbourne si una din Adelaide, Australia, iar primele rezultate clinice vor fi concludente la sfarsitul lunii septembrie. In SUA, tot la sfarsitul lunii iulie, se cautau mii de voluntari pentru a incepe testele clinice ale vaccinurilor experimentale impotriva virusului A/H1N1, potrivit Institutului National pentru Alergii si Boli Infectioase (NIAID).

In Romania, pana in prezent, au fost diagnosticate cu gripa porcina 333 de persoane, potrivit ultimului bilant al Ministerului Sanatatii. Primul caz de infectare cu virusul A/H1N1 a fost confirmat pe 23 mai, la o tanara intoarsa din SUA.

Specialistii estimeaza ca, la toamna, odata cu racirea vremii, incidenta bolii va creste semnificativ.

Noul virus a fost semnalat, pentru prima data, la sfarsitul lunii martie, in Mexic, iar OMS a decretat pandemie pe 11 iunie. Boala s-a extins "cu o viteza fara precedent", potrivit organizatiei, care a subliniat faptul ca "daca in cursul pandemiilor precedente a fost nevoie de peste sase luni ca virusurile gripale sa se propage, virusul A/H1N1 s-a raspandit in mai putin de sase saptamani".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.