Un cutremur comparabil cu cel din 1977, produs dupa ora 21 in Bucuresti, s-ar solda cu peste 6.500 de morti si mai mult de 16.000 de raniti grav, conform unui studiu din Planul de analiza si acoperire a riscurilor, aflat pe ordinea de zi a viitoarei sedinte a consilierilor generali.
Majoritatea victimelor s-ar inregistra in cladiri construite inainte de 1977. Numarul victimelor ar depinde si de reactia populatiei, pentru ca, potrivit aceluiasi studiu, peste 95.000 persoane ar urma sa fie captive in locuintele lor, 54% dintre ele, in cladiri cu mai mult de patru etaje, potrivit NewsIn.

In conditiile in care un seism comparabil ca magnitudine cu cel din '77 s-ar produce ziua, numarul victimelor s-ar reduce la jumatate.
Numarul cladirilor afectate de cutremur ar fi de 23.000, dintre care 1.000 practic s-ar prabusi, iar 4.100 vor fi atat de afecate, incat nu vor mai putea fi reparate, se mai arata in studiu.

La inceputul lunii august, reprezentantilor municipalitatii au anuntat ca, anul acesta, Primaria Capitalei a consolidat un singur imobil cu grad ridicat de risc seismic din Bucuresti, in conditiile in care in Bucuresti exista aproximativ 400 de imobile incadrate in clasa I de risc, majoritatea in sectorul 1.

In ultimii 18 ani, in Capitala au fost consolidate doar 12 imobile.

"Bucurestiul este recunoscut ca fiind capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa. Cu cat cladirile sunt mai vechi, mai inalte si au spatii publice mai largi la parter, cu atat vor fi mai avariate in cazul unui cutremur
", a declarat pentru NewsIn, in martie, Dan Lungu, director general al Institutului National al Monumentelor Istorice si profesor la Universitatea Tehnica de Constructii.

Potrivit lui Lungu, cladirile cu cel mai mare risc seismic sunt cele din beton armat construite inaintea celui de-al doilea Razboi Mondial, in zona centrala a Capitalei. "La un cutremur cu o magnitudine comparabila cu a celui din 1977, nu exista prea multe sperante pentru aceste cladiri. Riscul cel mai mare din punct de vedere al pierderii de vieti omenesti este la acest tip de cladiri", a subliniat Dan Lungu.

Potrivit unei note a geofizicianului Charles Richter (cel care da numele scarii de magnitudine - n.r.), trimisa specialistilor romani si citata de National Geografic, Capitala Romaniei este una dintre aglomerarile urbane cele mai expuse la cutremure. "Nicaieri in lume nu exista o concentrare de populatie atat de expusa la cutremure provenind sistematic din aceeasi sursa. Singurele fenomene asemanatoare sunt cutremurele repetate ce au loc in adancime in regiunea Hindukush, din India", a spus Richter.

Expertii seismologi sustin ca, in Romania, cutremurele de magnitudine mare (peste 7 grade) se produc cu o periodicitate de 30-40 de ani. Ultimele trei seisme majore despre care exista informatii s-au produs in anii 1908, 1940 si 1977.

Ultimul cutremur devastator din Romania s-a produs in seara zilei de 4 martie 1977 si a avut o magnitudine de 7,2 grade. In urma acestui cutremur au murit peste 1.500 de oameni, majoritatea in Capitala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.