In Romania, 2 din 3 copii cu varsta de 1 an sufera de anemie legata de deficienta de fier, releva cel mai recent studiu independent realizat de IOMC si UNICEF.
Milupa, parte din Danone, a decis sa ia initiativa in aceasta privinta, prin intermediul campaniei "O lume fara deficiente alimentare".

Cercetari stiintifice recente arata ca nutritia copiilor mici are consecinte pe termen lung si joaca un rol important in prevenirea anumitor boli cronice, odata ce acestia ajung la maturitate. In plus, deficientele de micronutrienti, in special deficienta de fier, sunt asociate cu o dezvoltare psihomotorie intarziata, ce prezinta dificultati in abilitati de invatare, prin afectarea functiei cognitive.

Principalele cauze ale anemiei de feriprive in randul copiilor din Romania sunt:



  • 1. Rata de penetrare foarte ridicata a laptelui de vaca (59%) introdus in alimentatia copiilor sub varsta de 1 an (Studiu Usage and Attitude, AC Nielsen ianuarie 2009)

  • 2. O cunoastere prea scazuta a nutritiei echilibrate in randul mamelor (50% comparativ cu tarile vest-europene)

Anemia feripriva este o deficienta ce poate fi prevenita prin intermediul unei nutritii echilibrate sau prin introducerea de lapte si alimente special create si imbogtite cu fier. In plus, nutritia sugarilor si copiilor mici trebuie sa fie imbogtite cu toti nutrientii necesari pentru a asigura sustinerea si cresterea rapida a organismului copilului, de la nastere si pana la implinirea varstei de 3 ani.

“Nutritia copiilor in primii trei ani de viata predefineste dezvoltarea sanatoasa a acestora pe parcursul vietii. In Romania, 59,3% dintre copii cu varsta de 1 an manifesta anemie legata de deficienta de fier. Aceasta cifra este in relatie directa cu introducerea timpurie a laptelui de vaca in alimentatia copiilor sub varsta de 1 an, care este recomandata numai dupa varsta de 3 ani. Deficienta de fier la sugari si copii mici este de asemenea foarte raspandita si are consecinte grave asupra sanatatii copiilor. De aceea, prevenirea deficientei de fier ar trebui sa fie tratata in mod prioritar” a declarat Prof. Dr. Dimitrie Dragomir , Presedintele Societatii Romane de Pediatrie.

Milupa, parte din Danone, este una dintre principalele companii in domeniul nutritiei sugarilor, dedicandu-se cercetarii permanente a nutritiei sugarilor si copiilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.