Ambasadorul Romaniei la NATO, Sorin Ducaru, a semnat, miercuri, in prezenta adjunctului Secretarului General NATO pentru operatii, Martin Howard, Memorandumul de Intelegere pentru facilitarea trecerii frontierelor de catre transporturile cu asistenta vitala in caz de dezastre.
Romania se angajeaza, prin semnarea acestui document, sa asigure un control in regim simplificat al transporturilor umanitare in punctele de trecere a frontierelor, precum si un tranzit accelerat al acestora pe teritoriul national spre beneficiari, anunta un comunicat al Ministerului roman de Externe, scrie NewsIn.

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor este institutia abilitata sa implementeze prevederile acestui document la nivel national.

"Devenind cel de al 29-lea stat semnatar al acestui memorandum, Romania se alatura aliatilor si partenerilor care promoveaza realizarea unui spatiu de cooperare in care sprijinul in situatii de dezastre pe care acestia si-l pot acorda reciproc sa se poata face mai repede si mai eficient, transmitand, inca o data, un semnal pozitiv in ceea ce priveste sprijinul tarii noastre in promovarea cooperarii intre aliati si parteneri in cadrul Parteneriatului Euro - Atlantic", explica MAE.

Elaborarea acestui memorandum a demarat in 2005, la solicitarea mai multor state membre, documentul fiind aprobat si deschis spre semnare in cadrul reuniunii plenare a Inaltului Comitet pentru Planificare Urgentelor Civile din decembrie 2006.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.