Bai, efemerule! este cel mai important eveniment cultural al anului in peisajul dansului contemporan si se va desfasura in perioada 17-20 septembrie 2009, la Centrul National al Dansului din Bucuresti.
Centrul National al Dansului este un loc care aduna in jurul sau oameni talentati si pasionati de arta contemporana, iar odata cu Platforma dansului se deschide stagiunea 2009-2010, chiar daca nu cu foarte mult timp in urma, existenta acestui centru de cultura a fost pusa sub semnul intrebarii, din cauza deciziilor Ministerului Culturii in vremuri de criza.

Mihai Mihalcea si Vava Stefanescu, directori ai CNDB, argumenteaza importanta acestui centru de cultura in spatiul romanesc si importanta unui eveniment ca Platforma Dansului, care ii va reuni pe coregrafii romani si publicul lor.

"Pentru o clipa, imaginati-va un singur teatru in Romania. Unul. Un singur cinematograf, o singura sala de concerte si o singura galerie de arta. Veti intelege, astfel, pozitia in care se afla astazi Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB).

Aceasta institutie, vitala si singulara, a aparut prin eforturile de peste 15 ani ale dansatorilor si coregrafilor care, intr-un desert social in care “totul este de construit”, au jucat, cameleonic, toate rolurile necesare pentru a pune bazele acestei constructii.

Fara complezente si menajamente, fara compromisuri, artistii au dat nastere unuia dintre “cele mai generoase spatii de dezbatere si reflectie artistica din Bucuresti”. Nimic insa nu pare sa fie suficient pentru a rezista in timp: premii, expunere si recunoastere internationala, dosare de presa impresionante… In timp ce New York Times pune Bucurestiul in centrul atentiei pe harta dansului contemporan din Europa Centrala si de Est, “acasa” totul poate fi inca sters cu buretele de o simpla decizie politica, economica, administrativa...

De aceea, astazi, la 5 ani de la infiintarea scriptica, la 4 ani de la primirea unui spatiu, si la numai 3 ani de la alocarea unui buget pentru proiecte, Centrului National al Dansului ii revine misiunea de a se lua la trinta cu efemeritatea si cu propria efemeritate.

Ca urmare, Platforma Dansului Contemporan 2009 – proiectul care deschide stagiunea 2009-2010 la CNDB - pune in centrul atentiei efemeritatea si ii interogheaza substanta”, noteaza Mihai Mihalcea si Vava Stefanescu, directori ai CNDB in prezentarea pe care o face Centrul , evenimentului “Platforma Dansului Contemporan”.

Astfel, timp de 4 zile, la Centrul National al Dansului vor fi prezentate cele mai importante spectacole realizate de coregrafii romani. Vom putea revedea astfel spectacole ca: Cvartet pentru o lavaliera de Vava Stefanescu, Lulu's Room de Mihaela Dancs, Dance a playful body de Andreea Novac sau SUPERSOMETHING, un spectacol de Cosmin Manolescu. Programul complet al reprezentatiilor este disponibil aici.


Foto: Imagine din spectacolul "Dance a playful body" de Andreea Novac, cu Istvan Teglas


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.