Conducerea CIMEC spune ca a aflat despre desfiintarea institutului din proiectul Legii privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, fara a fi fost consultata in prealabil de catre ministrul Culturii.
In luna august, conducerea CIMEC- Institutul de Memorie Culturala a fost anuntata ca institutia va fi comasata cu alte doua institutii din subordinea Ministerului Culturii, dar in noua lege pentru care guvernul si-a asumat ieri raspunderea, figureaza ca institutul va fi absorbit de Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura (CPPC), ceea ce inseamna ca isi pierde personalitatea juridica consacrata.

"Nu am vorbit deloc cu domnul ministru. Toata luna august, ministrul nostru a fost plecat si practic nu am avut acces direct, nu am fost nici convocati, nici consultati", a declarat pentru NewsIn directorul adjunct al CIMEC, Irina Oberländer-Tarnoveanu, adaugand ca in discutiile avute cu secretarul general Mircea Staicu nu s-a pus problema desfiintarii.

Absorbtia institutiei, singura care se ocupa de digitalizarea patrimoniului national mobil, arheologic, eclezial, teatral si imaterial din Romania echivaleaza cu o pierdere a identitatii, a spus aceasta, fapt care poate avea efecte grave, pentru ca institutia este implicata intr-o serie de parteneriate internationale sub numele de CIMEC.

In plus, in noua lege, referirea la institutie se face eronat, prin sintagma Institutul de Memorie Culturala, desi titulatura completa este CIMEC- Institutul de Memorie Culturala, a adaugat directorul adjunct.

Potrivit acestuia, prin modificarea de titulatura este periclitata activitatea institutiei, care se ocupa inclusiv de reprezentarea Romaniei in proiectul Bibliotecii Digitale Europene. Mai mult, masurile luate de minister nici macar nu isi ating scopul, care este acela al economisirii de bani de la buget, pentru ca vor fi restructurate 15 posturi, dintre care noua oricum nu erau ocupate, a adaugat Irina Oberländer-Tarnoveanu.

Pe de alta parte, Ministerul Culturii sustine ca activitatea CIMEC nu va fi afectata, institutul putand sa isi continuie proiectele din noua postura.

"Noua structura in care vor fi inclusi va prelua integral atributiile institutului. Personalul va fi preluat, in majoritate, de noua entitate, e vorba de Centrul de pregatire profesionala in cultura. Oricum, membrii CIMEC stiau de acum doua luni ca vor fi reorganizati. Am colaborat cu ei, sase persoane vor fi disponibilizate, din personalul auxiliar, contabili, juristi si inca o persoana, dintr-un post de conducere. Nu se vor disponibiliza persoane din zona de specialitate. Fiind comasate institutiile, exista juristi si economisti si in institutiile care vor prelua CIMEC-ul", a replicat secretarul general de la Ministerul Culturii, Mircea Staicu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.