Unele persoane infectate cu virusul gripei porcine il pot transmite si la mai mult de o saptamana dupa disparitia febrei, arata doua studii prezentate luni in Statele Unite.
Autoritatile sanitare americane le recomanda in prezent persoanelor care au fost infectate sa mai astepte 24 de ore dupa ce nu mai au febra inainte de a se intoarce la munca sau la scoala, pentru a evita riscul propagarii bolii, transmite AFP, conform NewsIn.

Rezultatele acestor doua studii, unul facut in Canada, celalalt in Singapore, sunt similare. Astfel, intre 19% si 30% dintre persoanele infectatre pot transmite boala si la opt zile sau chiar mai mult dupa disparitia febrei.

"Acest studiu arata ca boala poate fi contagioasa nu numai dupa 24 sau 48 de ore, ci probabil pana la o saptamana" dupa ce pacientul nu mai are febra, a explicat medicul Gaston De Serres, de la Institutul national de sanatate publica din Quebec (Canada), in cursul unei conferinte de presa.

Din totalul de 43 de bolnavi infectati cu virusul A(H1N1) si urmariti in acest studiu, opt, adica 19%, aveau in continuare virusuri vii in sange, capabile sa se inmulteasca, la opt zile dupa ce nu mai aveau febra, ceea ce inseamna ca persoanele puteau transmite in continuare boala, a precizat de Serres.

Dupa 10 zile, niciunul dintre bolnavi nu mai avea urme de A(H1N1) in sange.

Al doilea studiu, realizat de medicul David Lye, de la spitalul Tan Tock Seng din Singapore, arata ca din totalul de 70 de bolnavi de gripa porcina, 20% - 30% aveau in continuare virusul viu dupa opt zile de la disparitia febrei, iar o mica parte din ei chiar si dupa 12 zile. Pentru pacientii tratati cu antivirale aceasta perioada a fost mai scurta.

De Serres a admis ca nu stie pentru moment incarcatura virala dupa opt zile, o informatie cruciala pentru a aprecia riscul adevarat de propagare a bolii. El a precizat ca echipa sa continua analizele in acest sens.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.