Romanii sunt foarte ignoranti in ceea ce priveste modul in care isi recicleaza deseurile. Peste 2 milioane de romani traiesc in mizerie, fara servicii de salubritate, arata un studiu realizat de Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila (CEDD), dat ieri publicitatii.
CEDD atrage atentia si asupra faptului ca desi au la indemana infrastructura necesara pentru a putea colecta selectiv deseurile pe care le genereaza, romanii din marile orase nu fac acest lucru.

Cel putin 2 milioane de romani traiesc intr-adevar in localitati fara servicii de salubritate. In mediul rural, serviciul de salubritate este cvasi-inexistent, potrivit aceluiasi studiu, aproape tot gunoiul ajungand pe camp sau in ape.

Totusi, desi potrivit autoritatilor sunt circa 80 de localitati mari in care exista infrastructura necesara colectarii selective, numai 10% dintre deseurile de sticla, plastic si hartie generate de populatie sunt intr-adevar colectate selectiv, in vederea reciclarii, arata NewsIn.

Reprezentantii CEDD considera ca pentru a mari cantitatea de deseuri colectate selectiv este nevoie pe de o parte de investitii in infrastructura de salubritate si de criterii de performanta clare stabilite pentru serviciile de salubritate, iar pe de alta parte de obligarea tuturor cetatenilor si firmelor sa plateasca o taxa de habitat, in vederea asigurarii unor venituri sigure si constante la bugetul local prin care sa fie implementata sau imbunatatita infrastructura respectiva.

CEDD considera ca ar fi important sa fie impusa o reglementare prin care colectarea selectiva sa devina obligatorie in toate localitatile Romaniei.

Presedinta Comisiei pentru Administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, a mai declarat ca are in pregatire un proiect prin care toate institutiile publice sa fie obligate sa realizeze colectare selectiva. Ea a a explicat ca la Camera Deputatilor a fost pus in practica un asemenea sistem, iar organizatiile care au oferit infrastructura sunt si cele care asigura valorificarea deseurilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.