Grupul de muzica clasica Romanian Piano Trio, nascut din initiativa unor tineri muzicieni, isi continua ineditul proiect de promovare a muzicii clasice in randul tinerilor din Romania, mizand pe faptul ca "muzicienii nu sunt atat de ciufuti", spune, pe un ton jucaus, violonistul Alexandru Tomescu.
"Ne-am propus sa readucem tinerii in salile de concert", explica Alexandru Tomescu, care povesteste cum i-au sedus deja pe tinerii romani cu muzica clasica, prezentandu-se in tinute familiare acestora.

"Am lasat deoparte fracul si papionul si am imbracat ticouri colorate cu Beethoven sau Schuman. Afisele arata mai degraba a afise de concert rock, programele la fel. Vorbim publicului iniante sa cantam, le spunem de ce suntem imbracati asa si ce vrem sa realizam prin asta. In majoritatea oraselor in care cantam seara, in timpul zilei mergem sa vizitam o scoala sau un liceu, unde vorbim cu elevii, ne cunoastem si incercam sa le demonstram ca muzicienii nu sunt atat de <ciufuti>", spune violonistul.

Deja la a patra editie, proiectul din care mai fac parte violoncelistul Razvan Suma si pianistul Horia Mihail, a cunoscut un adevarat succes, povesteste Alexandru Tomescu. "Deja suntem asteptati in orasele unde am mai fost, avem fani. Am reusit sa scoatem muzica clasica din imaginea prafuita. Le-am aratat ca poate fi chiar ceva cool sa mergi la un concert de muzica clasica".

Proiectul Romanian Piano Trio este unul ambitios, care, adauga Tomescu, "are ca finalitate cresterea noului public de melomani". Turneul este organizat anual, din 2006, pentru a populariza muzica clasica in orasele din Romania care nu au o stagiune simfonica permanenta.

Pianistul Horia Mihail a debutat in orasul sau natal Brasov interpretand Concertul in Re major de J. Haydn la varsta de 10 ani. De atunci a concertat cu orchestrelor simfonice din Romania, inclusiv cu Filarmonica “G. Enescu” din Bucuresti si cu Orchestra Nationala Radio. “Subtilitatea ritmica si articulatia atmosferei si a culorii sunetului au fost de un fel pe care aceasta muzica (Prokofiev) o primeste foarte rar”, se scrie in ziarul Boston Globe, dupa una din aparitiile sale. “Violoncelistul Razvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea si inteligenta sa", scria “Das Orchester” despre prestantia violoncelistului roman, reaminteste NewsIn.

La 32 de ani, Alexandru Tomescu este recunoscut drept unul din exponentii de marca ai scolii violonistice romanesti. Solist concertist al Formatiilor Nationale Radio din 2002, a sustinut peste 200 de concerte si recitaluri in 26 de tari, in sali celebre precum Concertgebouw Amsterdam, Thèatre des Champs Elysées si Thèatre Chatelet, Paris, Metropolitan Art Center, Tokyo, in compania unor dirijori renumiti, ca Kurt Masur, Christoph Eschenbach, Philippe Entremont.

Pe parcursul turneului din aceasta toamna, care se va desfusura in perioada octombrie-decembrie, Romanian Piano Trio se va adresa direct publicului tanar, prin organizarea de concerte educative in liceele din 19 orase din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.