Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca toate scolile din tara isi vor incepe, la 14 septembrie, cursurile "in conditiile cele mai normale", in ciuda numeroaselor semnale din teritoriu legate de trenarea lucrarilor de reabilitare si de lipsa autorizatiilor sanitare.
"Din situatia pe care mi-au prezentat-o (n.r. sefii inspectoratelor scolare judetene), nu exista scoli in care sa nu inceapa cursurile la 14 septembrie. Erau inca niste scoli care erau pe ultima suta de metri a finalizarii lucrarilor si sigur ca i-am rugat pe toti sa finalizeze in asa fel incat luni sa poata incepe scoala in conditiile cele mai normale", a declarat Andronescu la Realitatea TV.

Ministrul a mai spus ca fondurile necesare renovarii scolilor au fost deja alocate. "In scolile din Romania au fost deschise 4600 de santiere, inca de anul trecut. Evident ca resursele financiare de care noi am dispus ca fiind in completarea celor pe care, eventual, primariile le aloca, de asemenea, scolilor, le-am transmis deja in teritoriu si cred ca au intrat deja in circuitul normal", a explicat ministrul.

Pe de alta parte, saptamana trecuta, la intalnirea de la Brasov, ministrul facea apel catre autoritatile locale pentru ca acestea sa acorde un sprijin pentru acoperirea datoriei de peste un miliard de euro pe care ministerul o are fata de constructorii care au efectuat diferite lucrari la unitatile scolare din intreaga tara.

“Vine este a lui Tariceanu”


Ecaterina Andronescu a precizat ca o mare greseala a fost facuta de Guvernul Tariceanu in 2008, cand au fost deschise multe santiere, fara a exista criterii clare de deschidere a acestora. "Sunt peste 4.300 de santiere in tot sistemul. De ce spun ca nu au existat criterii? Pentru ca intotdeauna aveam in vedere ce perspectiva de acoperire cu elevi are scoala, ce grad de uzura are, astfel incat pe masura ce avem resurse sa tinem seama si sa crestem numarul scolilor implicate“, a mai spus, saptamana trecuta, ministrul Educatiei. Pe de alta parte, prin declaratiile facute la inceputul mandatului sau si prin programul de guvernare, ministrul se angajase sa reabilizeze in termen de un an toate scolile din tara.

Declaratiile ministrului sunt infirmate de semnale din teritoriu legate de faptul ca numeroase unitati de invatamant nu isi pot primi avizele sanitare din cauza conditiilor precare de igiena si a lipsei instalatiilor de apa curenta si a instalatiilor sanitare.

In judetul Galati, de pilda, aproape jumatate dintre gradinite, scoli si licee nu detin autorizatie de functionare din cauza conditiilor precare de igiena, asa ca ele isi vor deschide portile pe raspunderea directorilor, potrivit Directiei de Sanatate Publica (DSP) Galati.
In Arad, peste 200 de unitati de invatamant nu au autorizatii de functionare, iar motivele neautorizarii sunt, in cele mai multe cazuri, legate de lipsa grupurilor sanitare si a apei curente, conform prefectului judetului Arad, Calin Bibart.

In judetul Arges, din totalul celor 603 unitati de invatamant, 159 nu au fost niciodata autorizate, iar in Gorj aproximativ 30% dintre cele 135 de scoli nu au autorizatie sanitara de functionare, iar la 40 dintre ele lucrarile de reabilitare vor continua si dupa inceputul anului scolar. Potrivit inspectorilor sanitari, deficientele constatate se refera la lipsa apei curente, pereti degradati, lipsa unei toalete precum si nesepararea intrarii in unitate in cazul in care in aceeasi cladire functioneza si gradinita si scoala. Si anul trecut au existat scoli care au functionat fara autorizatie sanitara de functionare.

Este adevarat, sunt scoli care au functionat fara autorizatie, insa eu nu am dreptul sa inchid o scoala“, a spus Marius Boeriu, directorul DSP Gorj.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.