Romania dispune in prezent de un stoc de antivirale impotriva gripei porcine pentru aproximativ 8% din populatie, in timp ce tari precum Norvegia, Austria, Franta si Marea Britanie au stocuri ce acopera intre 40% si 83% din populatie
"Peste 270 de milioane de doze de Tamiflu (antiviral utilizat in tratarea gripei) au fost livrate catre 96 de guverne din lume. Unele tari au cerut stocuri mai mari, altele mai mici, in functie de numarul cazurilor de gripa noua confirmate. Capacitatea Roche, insa, de a produce Tamiflu, acopera nevoia actuala de tratament", a precizat Catherine Steele, reprezentant al companiei Roche, care a prezentat astazi un raport cu aceasta situatie, la Basel.

Brazilia, Cipru si Polonia sunt singurele tari care au comandat stocuri de antivirale ce acopera sub 8% din populatie, citeaza NewsIn.
La inceputul lunii august, Ministerul Sanatatii a obtinut din partea Guvernului o suplimentare a bugetului de peste trei milioane de lei, din Fondul de rezerva al Executivului, pentru achizitionarea de anitivirale si echipamente de protectie impotriva gripei porcine, destinate personalului medical si populatiei. Din acesti bani, va fi asigurat tratamentul specific cu medicamente antivirale pentru 25% din populatie, conform procentului minim de acoperire a populatiei, recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii si Comisia Europeana.

"Desi Marea Britanie are stocuri de antivirale pentru peste 80% din populatie, in cel de-al doilea val pandemic, daca nu vor dispune de suficiente paturi pentru terapie intensiva, rata mortalitatii va fi mai mare fata de o alta tara, cum ar fi Canada, de exemplu, care are un stoc de antivirale pentru un procent mai mic de populatie, dar care se concetreaza pe dotarea spitalelor cu aparate de ventilare artificiala si paturi speciale de terapie intensiva", a precizat medicul specialist canadian Anand Kumar.

Pana la inceputul anului 2010, Roche va putea produce in jur de 330 de milioane de capsule de Tamiflu pe luna, ceea ce inseamna aproximativ 33 de milioane de scheme de tratament.

Spitalele din Romania dispun de peste 6.000 de paturi destinate pacientilor diagnosticati cu gripa porcina, iar autoritatile vor suplimenta numarul acestora, daca va fi nevoie, a declarat la inceputul lunii august, directorul Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol. "In anumite sectii ale spitalelor din tara, se pot amenaja paturi care sa fie destinate exclusiv pacientilor cu gripa noua, se pot face noi sectii de infectioase, daca va fi nevoie, in toamna, cand se asteapta in toata lumea o crestere a numarului de pacienti infectati cu virusul A/H1N1", a precizat dr. Pistol.

Specialistii estimeaza ca, la toamna, odata cu racirea vremii, incidenta bolii va creste semnificativ.

Pana in prezent, in decurs de aproape sase luni, aproape 2.900 de persoane din intreaga lume au cazut victime pandemiei, potrivit ultimelor date ale OMS, care a inregistrat peste 255.000 de cazuri de imbolnavire.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.