"Exorcistul" Petru Daniel Corogeanu si cele patru foste maicute de la manastirea din Tanacu au facut, vineri, primele marturii in fata instantei Curtii de Apel Iasi, referitoare la moartea Irinei Cornici. Preotul exorcist a spus ca in ultima zi de viata a maicutei, cand aceasta avea tensiunea foarte scazuta si abia mai respira, el a crezut ca se odihneste. In final, acesta s-a aratat nemultumit de starea de arest preventiv in care se afla, precizand ca el nu a actionat in nici un fel pentru moartea Irinei. Cele patru foste maicute au luat vina asupra lor, sustinand ca preotul Corogeanu era doar instiintat de ce se intampla cu sora Irina.

Una dintre maicutele audiate a spus ca au legat-o cu lanturi si i-au pus leucoplast la gura pentru a nu tulbura slujba din biserica, intrucat tipa incontinuu. "Era violenta, vorbea cu persoane necunoscute, nu ne mai recunostea, striga numele diavolului si se ruga sa fie scapata", a precizat Nicoleta Arcaleanu. "Exorcistul" Daniel Corogeanu si cele patru foste maicute de la Manastirea vasluiana "Sfanta Treime" au povestit, vineri, in fata instantei Curtii de Apel Iasi cum au decurs faptele care au dus la moartea sorei Irina Cornici.

Primele care au vorbit despre zilele de chin groznic prin care a trecut Irina Cornici inainte sa moara au fost cele patru maicute Nicoleta Sofia Arcaleanu (33 de ani), Adina Lucia Ciopraga (24 de ani), Elena Otelea (23 de ani) si Simona Bardanas (22 de ani). "Cred ca orice preot si orice maicuta ar fi procedat la fel in cazul ei. Duhurile nu sunt blande. Nu o puteam lasa sa isi faca rau sau sa ne faca rau noua", a spus Elena Otel cu o voce domoala.

Fostele maicute au luat vina asupra lor, sustinand ca preotul Corogeanu era doar instiintat de ce se mai intampla cu Irina. Nicoleta Arcaleanu a inceput sa povesteasca cum vineri, 10 iunie, a gasit-o pe Irina Cornici in chilia ei, la 4 dimineata, tipand. "Era violenta, lovea patul si scaunele si striga tot felul de lucruri urate. Ca sa nu se vatame, am hotarat sa o legam de pat, cu prosoape infasurate la maini si la picioare, asa cum am vazut la spital, unde a fost internata in aprilie".

'Am legat-o la gura cu leucoplast, pentru ca tipa>>

Aceasta a spus ca stia ca Irina Cornici fusese diagnosticata cu schizofrenie si a precizat ca atat ea, cat si celelalte maicute se obisnuisera cu starea ei, insa ultima criza a fost cea mai violenta". Se lovea de pat, de banci si de peretii chiliei si ne ruga sa o ajutam, ca o chinuie Diavolul. Avea puteri supranaturale. Vorbea cu persoane necunoscute, nu ne mai recunostea, striga numele diavolului si se ruga sa fie scapata. Luni dimineata am vrut sa o ducem in biserica sa ii faca parintele o slujba speciala. Se mai linistise si alta data dupa ce ii citise parintele molifta.

Chiar fratele ei a insistat sa ramana la manastire, ca sa ne rugam pentru ea. Pentru a o putea duce la preot, in biserica, am legat-o de o cruce cu lanturi la maini si la picioare, peste prosoape. I-am trecut lanturile peste brau si am unit zalele cu niste lacatele mici pe care le-am gasit in magazie. Tot timpul slujbei am legat-o la gura cu leucoplast, pentru ca tipa incontinuu", a mai spus fosta maicuta Nicoleta Arcaleanu. "Dupa cateva zile, s-a potolit si ne-a recunoscut, ne-a vorbit, iar pentru noi a fost o minune. Am dezlegat-o si i-am dat ceai cu paine, dar ea s-a inmuiat deodata. Am crezut ca a adormit, dar am vazut ca i-a scazut tensiunea si am chemat salvarea", a incheiat fosta maicuta.

'A treia zi, am crezut ca se odihneste>>

Si Simona Bardanas a fost audiata, si a incheiat spunand ca, intrucat perioada petrecuta la spital nu a ajutat-o cu nimic pe Irina, a considerat ca aceasta nu poate fi salvata decat prin rugaciune. Cand a venit randul fostului preot Daniel Corogeanu sa isi sustina varianta referitoare la cele trei zile dinaintea mortii Irinei Cornici, acesta a spus ca nu a facut nimic sa o omoare pe maicuta. "Din legaturi la maini si la picioare nu moare nimeni, chiar daca sta asa o luna, si nici din cauza nemancarii. Se poate posti timp de 40 de zile. Noi nu mancam deloc in prima saptamana din Postul Mare.

Cand si-a revenit, i-am dat paine si ceai, lucruri pe care si noi le mancam dupa post". Mai mult, acesta s-a aratat nemultumit de starea de arest preventiv in care el si cele patru foste maicute se afla. "Nu sunt de acord cu starea de arest preventiv deoarece nu este vorba de omor atat timp cat nu am actionat in nici un fel pentru ca Irina Cornici sa moara. Orice om de credinta intelege diferenta intre un posedat de diavol si un bolnav mintal", a mai precizat Corogeanu. Referitor la ultima zi de viata a maicutei Irina, preotul a spus: "A treia zi, cand aceasta avea tensiunea foarte scazuta, nu mai era legata.

Am crezut ca se odihneste, dar o alta maicuta a vazut ca de-abia respira. Atunci am chemat Salvarea. Si chiar am insistat sa vina repede. Ultima data, Salvarea a venit dupa ce sunasem de trei ori. Ne-au spus chiar ca e treaba noastra, sa ne rugam, sa facem slujbe, caci avem credinta", a mai spus Corogeanu, incercand sa demonstreze ca nu a avut nici o intentie sa o ucida pe Irina Cornici. "Acuzatia de lipsire de libertate nu o inteleg.

A venit de bunavoie la manastire", a mai spus fostul preot. Mai mult, avocatul acestuia s-a aratat nemultumit de faptul ca "arestarile se fac cand vrea mass-media". "Procurorii vasluieni au venit la manastire si au facut cercetari pe fiecare milimetru, si tot nu au decis arestarea noastra. Nu inteleg de ce, in urma sesizarilor din presa, au venit cei de la Bucuresti. Cu tigari in coltul gurilor, nici nu au stat sa ne asculte si au dispus arestarea", a mai spus Corogeanu, considerand nejustificata lipsirea de libertate a lui si a celorlalte patru maicute.

Dupa audieri, magistratii ieseni au respins recursul facut de avocatul apararii si au decis ca masura de arestare preventiva pentru 29 de zile ramane valabila. Cei cinci acuzati s-au intors in arestul Tribunalului Vaslui pentru urmatoarele doua saptamani, asteptand definitivarea rechizitoriului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.