Doi alpinisti din Arad, dintre care unul este redactor la un post local de televiziune, au reusit sa escaledeze varful Uhuru din Kilimanjaro, aflat la cota 5.895 metri.
Adrian Moldovan, redactor si realizator de emisiuni la Televiziunea Arad, a transmis, in cursul noptii de duminica spre luni, un mesaj colegilor din mass-media, prin care i-a informat ca el, alaturi de Ovidiu Cismas, au reusit sa atinga varful Uhuru, duminica, la ora 7.00, ora Romaniei, informeaza NewsIn.

Am izbucnit in lacrimi in momentul in care am ajuns pe «Acoperisul» Africii. Oboseala adunata dupa zecile de ore de ascensiune s-a sters intr-o clipa cand, de la 5.895 metri deaspura nivelului marii am admirat rasaritul de soare, strajuit de o parte si de alta de Tanzania si Kenya“, se arata in mesajul transmis de alpinistii aradeni. Ultima parte a traseului, Adrian Moldovan si Ovidiu Cismas au parcurs-o de la miezul noptii de sambata spre duminica, iar vremea a fost buna, fiind luna plina, iar temperatura a fost de – 1 grad Celsius, in conditiile in care pe creasta s-au inregistrat -15 grade Celsius.

Cei doi alpinisti au plecat spre Kilimanjaro la data de 28 august, fiind prima expeditie integral aradeana in acest masiv muntos. Pentru ascensiune, alpinistii aradeni au ales traseul Lemosho – Shira, cel mai lung, ca durata si distanta. La cota 4.500, Adrian Moldovan a acuzat dureri de cap, stari de voma si un tremur i-a cuprins intregul corp. Ghizii care i-au insotit pe alpinistii aradeni au spus ca aceste stari au fost cauzate, cel mai probabil, de altitudine, in conditiile in care la 5.000 de metri, presiunea atmosferica scade la jumatate, comparativ cu cea de la nivelul marii, iar aerul se rarefiaza.

Moldovan a filmat intreaga desfasurare a ascensiunii, urmand ca totul sa fie concretizat intr-un film, care va fi prezentat ulterior publicului. Expeditia celor doi alpinisti aradeni a fost facuta la 120 de ani de cand primul european a reusit sa escaladeze varful Uhuru. La data de 6 octombrie 1889, geograful si cercetatorul Hans Meyer a reusit sa cucereasca „Muntele de Zapada“.

In cinstea lui Meyer, pe Kilimanjaro exista un loc comemorativ, pe traseul care l-a introdus ulterior in istoria mondiala a alpinismului. Primul roman care a escaladat Kilimanjaro a fost alpinistul David Neacsu, in anul 1994, c\nd a realizat si recordul mondial de viteza in ascensiune.

Adrian Moldovan si Ovidiu Cismas au preconizat ca vor ajunge la Arad in cursul acestei saptamani. Expeditia celor doi alpinisti aradeni in masivul Kilimanjaro, pentru ascensiunea varfului Uhuru, a beneficiat de fonduri obtinute in urma proiectului castigat in cadrul sectiunii „Turism 2009“, la Centrul Cultural Judetean Arad, dar si de resurse financiare proprii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.