Participarea scriitorilor Mircea Cartarescu si Ioana Nicolaie la Salonul de poezie de la ICR Stockholm si Festivalul International de Poezie de pe Gotland s-a bucurat de un succes rasunator. Festivalul s-a deschis pe 24 august la sediul Institutului Cultural Roman de la Stockholm si a continuat pe insula Gotland intre 27 si 30 august.
Editia din 24 august a cotidianului suedez Dagens Nyheter a plasat evenimentul de la ICR Stockholm pe locul I in topul celor mai interesante evenimente culturale ale zilei, in timp ce cotidianul City din aceeasi data l-a inclus intre primele noua intalniri literare stockholmeze din aceasta toamna.

In prim-planul presei suedeze a stat scriitorul Mircea Cartarescu, intervievat de emisiunea de stiri culturale Kulturnyheterna a Televiziunii suedeze SVT si de cotidianul Gotlands Allehanda si prezentat la superlativ de toate publicatiile suedeze care au anuntat evenimentul: „unul dintre favoritii la Premiul Nobel pentru literatura” (SVT, Gotlands Tidningar), „steaua literaturii romane contemporane” (Svenska Dagbladet).

Scriitoarea suedeza Eva Ström, prezenta la deschiderea festivalului, a relatat evenimentul pe blogul sau: „In mod surprinzator, una din principalele teme ale serii de la ICR Stockholm a fost maternitatea. Institutul era plin pana la refuz, lumea a stat si in picioare, pe pervazuri si pe coridoare, pentru a-i asculta pe cei patru poeti. (...) Ioana [Nicolaie] a citit pasaje dintr-o carte in care descrie concret, dar poetic, toate etapele graviditatii, o carte care ar trebui sa se afle in toate maternitatile din lume, (...) iar la sfarsit traducatoarea Inger Johansson a dialogat cu Mircea Cartarescu despre destinul poeziei”.

Festivalul International de Poezie de pe insula Gotland s-a aflat in acest an la cea de-a XVI-a editie si a cuprins lecturi de poezie, recitaluri muzicale si o expozitie de arta. Printre ceilalti invitati ai acestei editii s-au numarat poeta daneza Pia Tafdrup, membra a Academiei daneze si laureata a numeroase premii, si cunoscuta poeta si romanciera portoricana Giannina Braschi. Principala scena a festivalului de pe Gotland a fost ruina Bisericii franciscane Sfanta Katarina din centrul orasului Visby, fondata in 1233 si abandonata in secolul XV.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.