Magistratii din toata tara au inceput marti protestele impotriva Legii unice de salarizare si a reducerii sporurilor. In functie de oras, judecatorii au ales forma prin care isi vor manifesta nemultumirea fata de deciziile Guvernului care ii vizeaza.
  • Bucuresti: Toate judecatoriile de sector au inceput marti protestele in formele hotarate in Adunarile Generale a instantelor, in timp ce magistratii Tribunalului Bucuresti au inceput inca de luni restrangerea activitatii, in conditiile in care 1 septembrie este data la care se incheie vacanta judecatoreasca, iar magistratii urmau sa revina cu activitatea la normal.Curtea de Apel Bucuresti, Tribunalul Bucuresti si judecatoriile de sectoare protesteaza prin restrangerea activitatii si prin judecarea exclusiva a cauzelor penale cu masuri preventive si a celor civile legate de plasamentul minorilor. In ceea ce priveste programul personalului auxiliar, la cele doua instante arhivele si registraturile nu mai au program cu publicul, iar toate documentele pot fi depuse prin posta, fax sau email.
  • Brasov: Magistratii brasoveni au intrat in salile de judecata fara robe si insemne distinctive. Mai mult, ei isi limiteaza activitatea strict la programul de lucru, fara a mai presta ore suplimentare. De asemenea, magistratii brasoveni au anuntat ca, daca nu se vor rezolva problemele lor, vor boicota, alaturi de colegii lor din intreaga tara, alegerile prezidentiale din noiembrie, refuzand sa participe la birourile electorale.
  • Iasi: Judecatorii Tribunalul Iasi vor judeca, incepand de marti, doar cauzele cu masuri preventive si cele cu minori, in timp ce toate celelalte dosare vor fi amanate pentru noi termene de judecata. La protest se vor alatura si magistratii Curtii de Apel, o decizie in acest sens urmand sa fie adoptata la instanta superioara in cursul zilei de marti. Magistratii ieseni au mai decis sa refuze sa desemneze judecatori in birourile electorale. Potrivit judecatorilor ieseni, statutul profesional si economic al magistratilor s-a degradat fara precedent pe parcursul anului 2009, iar stabilitatea si siguranta mandatului inamovibil al judecatorului sunt amenintate.
  • Oradea: Magistratii de la Judecatoria Oradea au inceput si ei protestele, toate cauzele care nu erau urgente fiind amanate pentru ianuarie 2010. "Ca urmare a recentelor evolutii ale politicilor publice in domeniul justitiei, Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Judecatoriei Oradea a decis luni, in unanimitate, intreruperea activitatii de judecata de la 1 septembrie, cu exceptia dosarelor ce impun verificarea legalitatii si temeiniciei masurilor preventive, respectiv a ordonantelor presedintiale pentru suspendarea provizorie a executarii silite in materie civila", a declarat, marti, Cristian Danilet, vicepresedintele Judecatoriei Oradea. De altfel, judecatorii oradeni sustin ca subfinantarea actului de justitie ar fi blocat oricum activitatea completelor, intrucat nu sunt nici macar bani de timbru pentru trimiterea de adrese cu solicitari de informatii catre alte institutii. La protestul magistratilor a aderat si perosnalul auxiliar. In consecinta, de marti a fost sistat programul cu publicul la sectoarele administrative, cu exceptia programului de la Biroul Preluari Acte si Registratura, care va fi oprit din data de 7 septembrie.
  • Constanta: Adunarea Generala a Judecatorilor Curtii de Apel si Tribunalului Constanta au decis de luni, ca, in perioada 1 - 6 septembrie, sa suspende sedintele de judecata timp de doua ore, iar in saptamana 7 – 13 septembrie sa amanate toate cauzele, cu exceptia celor avand ca obiect masuri preventive. In urma discutiilor care au avut loc luni la sediul Curtii de Apel Constanta, adunarea generala a hotarat sa recomande neparticiparea judecatorilor la activitatea birourilor electorale si suspendarea sedintele de judecata, timp de doua ore, in perioada 1 - 6 septembrie, fiecare complet urmand sa stabileasca intervalul orar prin anuntare pe lista de sedinta.
  • Timisoara: Magistratii Tribunalului Timis vor solutiona doar dosarele urgente, iar restul cauzelor vor fi amanate. Participantii la Adunarea Generala a Judecatorilor care a avut loc la sediul Tribunalului Timis au decis, in unanimitate, sa sustina actiunile de protest ale judecatorilor de la alte instante din tara. Practic, de marti, in materie civila, se vor solutiona doar dosarele privind plasamentul minorilor, iar in materie penala vor fi solutionate doar cererile vizand masurile preventive (luarea, prelungirea si mentinerea arestarii preventive), cererile de liberare provizorie, cererile de liberare conditionata, mandatul european de arestare si mandatul de urmarire internationala. "Toate celelalte cauze vor fi amanate pentru noi termene de judecata, care nu vor fi mai scurte de o luna", a declarat purtatorul de cuvant al Tribunalului Timis, judecatorul Mihaela Roibu.
  • Hunedoara: Adunarea Generala a Judecatorilor de la Tribunalul Hunedoara a hotarat sa inceapa si ei actiunile de protest. Marti, la Tribunalul Hunedoara au fost amanate sute de procese. Pentru ca nu pot face greva, magistratii au ales sa nu mai judece decat anumite dosare. Instanta judeteana a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca, de la 1 septembrie, judecatorii de la Tribunalul Hunedoara nu vor mai judeca decat urmatoarele cauze: fonduri cu rechizitorii si cauze cu arestati preventiv si condamnati; autorizarea perchezitiilor si autorizarea interceptarilor si inregistrarilor pe banda magnetica sau pe orice tip de suport; plasamente minori; suspendare provizorie si suspendarea executarii silite; investiri cu formula executorie; fonduri privind ordonantele presedintiale; constatarea nelegalitatii grevei; suspendarea executarii actului administrativ – art. 14 din Legea nr. 544/2004; renuntari la judecata; apostilari acte. Restul cauzelor aflate pe rol vor fi amanate pentru noi termene de judecata.
  • Slatina: Angajatii judecatoriilor din judetul Olt si cei ai Tribunalului Olt au decis sa declanseze proteste incepand de marti, fiind nemultumiti de nou grila de salarizare propusa. Decizia a fost luata de magistrati prin vot, in cadrul Adunarilor Generale ale Judecatorilor de la judecatoriile din Slatina, Caracal, Corabia si Balsdar si de la Tribunalul Olt. Magistratii au facut publice decizia de a continua protestele printr-un comunicat afisat pe usile instantelor de judecata. Judecatorii au informat ca pe durata protestelor vor fi solutionate doar cauzele urgente in materie civila, comerciala si penala, restul fiind amanate. In ceea ce priveste activitatea Biroului Apostila, Adunarea Generala a decis ca aici sa fie primite cererile, urmand ca judecatorii desemnati sa analizeze si sa dispuna eliberarea actelor la un termen care va fi tacut cunoscut in scris partilor.
  • Pitesti: Magistratii Judecatoriei Pitesti au decis marti, in cadrul Adunarii Generale, ca se impune adoptarea unei forme de protest, iar, incepand cu data de 2 septembrie, vor judeca doar cauzele speciale. Incepand de miercuri, Judecatoria Pitesti va judeca doar cauzele privind masurile preventive si pe cele care vizeaza suspendarea provizorie a executarilor silite in materie civila. Tot in cadrul adunarii generale de marti, magistratii au stabilit sa refuze sa participe la orice activitate legata de alegerile prezidentiale. O alta forma de protest este refuzului efectuarii activitatii judecatorului de serviciu, urmand ca intreaga corespondenta sa fie primita prin posta, si nu prin fax, din cauza lipsei fondurilor. In cazul magistratilor de la Tribunalul Arges se va decide forma de protest dupa ce va avea loc adunarea generala a colegilor de la Curtea de Apel Pitesti si abia ulterior se vor intruni si ei in adunare generala. Potrivit purtatorului de cuvant al Tribunalului Arges, judecator Aneta Duta activitatea din instanta se va desfasura cu o decalare a programului de trei ore, asa cum s-a stabilit inainte de vacanta judecatoreasca.
  • Drobeta Turnu Severin: Cei 72 de judecatori de la Tribunalul Mehedinti si de la judecatoriile din Drobeta Turnu Severin, Orsova, Strehaia, Vanju Mare si Baia de Arama vor judeca, incepand de marti, doar cauzele cu masuri preventive si cele cu minori, in timp ce toate celelalte dosare vor fi amanate. Presedintele Tribunalului Judetean Mehedinti, Corneliu Popescu, a declarat ca decizia in unanimitate a magistratilor mehedinteni de a se alatura celorlati colegi din tara a fost luata in cadrul Adunarii Generale a Judecatorilor. La protestul magistratilor au aderat si cei 160 de grefieri care activeaza la instantele din Mehedinti. In consecinta, de marti a fost sistat programul cu publicul la sectoarele administrative, astfel ca cererile de chemare in judecata pot fi trimise numai prin posta, fax ori e-mail.

Mai multe instante din tara au votat pentru intreruperea activitatii incepand cu data de 1 septembrie si pentru boicotarea alegerilor, in semn de protest fata de subfinantarea justitiei si salarizarea magistratilor in raport cu celelalte puteri ale statului, relateaza NewsIn.

Bilantul adunarilor generale la nivelul mai multor instante din tara arata ca, pana luni seara, 8 curti de apel, 18 tribunale si judecatoriile arondate acestora au votat pentru reducerea activitatii si amanarea dosarelor cu anumite exceptii, potrivit unei situatii remisa de Reteaua Nationala a Adunarilor Generale (RNAG).

Potrivit reprezentantului SoJust, Cristi Danilet, instantele care au votat vineri, 28 august si luni, 31 august, reprezinta mai mult de jumatate din cele 240 de instante din tara. Seria adunarilor generale va continua pana pe 3 septembrie inclusiv, cand se vor putea centraliza rezultatele din toata tara.

Reprezentantii magistratilor merg la Guvern, marti, pentru noi discutii pe Legea unica de salarizare

Reprezentanti ai magistratilor si ai asociatiilor acestora, impreuna cu membri CSM, vor merge, marti, la Guvern, pentru noi discutii privind legea unica de salarizare, a carei ultima varianta prevede unele scaderi de coeficienti pentru personalul din justitie, dar si reducerea sporurilor in sistem.

La discutiile de marti, ar urma sa participe vicepresedintele Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei, care va reprezenta Asociatia Magistratilor din Romania, dar care a fost invitata si de CSM.

Din partea Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, ar urma sa meaga Lavinia Lefterache, judecator la Curtea de Apel Bucuresti. Astfel, in aceasta dupa amiaza, la Guvern, vor merge si vicepresedintele CSM, Bogdan Licu, judecatorii Lidia Barbulescu si Dan Lupascu, impreuna cu procurorul Liviu Dascalescu. In aceasta dimineata a avut loc o prima etapa a discutiilor dintre membrii CSM si Guvern, care continua, insa, marti.

Potrivit UNJR, nemultumirea magistratilor se refera la difernta prea mare intre coeficientii de salarizare stabiliti pentru un judecator debutant si cei stabiliti pentru magistratii de curte suprema.

Protestele anuntate acum vin sa le continue pe cele din iulie, motivele invocate fiind subfinantarea justitiei si salarizarea magistratilor in raport cu celelalte puteri ale statului.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.