Astfel, coeficientul lor de salarizare a fost majorat de la 10,95 la 11,2, in timp ce sefilor din justitie li s-a taiat aproape 20% din salariile prevazute in forma anterioara a legii.
Pentru presedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Curtii Constitutionale si CSM, este prevazut, in forma agreata luni seara la guvern, un nivel de salarizare echivalent cu 11,8 salarii minime pe economie, fata de 14,5, in vechea forma a proiectului, dezbatuta saptamana trecuta, relateaza NewsIn.

Pe aceeasi treapta de salarizare mai sunt plasati premierul, presedintii celor doua camere parlamentare, procurorul general si seful Curtii de Conturi. Deasupra acestora se situeaza doar presedintele Romaniei, singurul demnitar cu coeficient maxim in grila Legii unice, respectiv 12, asa cum a decis guvernul la finalul saptamanii trecute.

Vicepremierul este plasat pe treapta a treia, ca si vicepresedintii camerelor parlamentare, ai CSM si ai ICCJ si judecatorii Curtii Constitutionale, cu 11,6 salarii minime. Vicepremierul si vicepresedintii camerelor parlamantare au fost avansati in grila, de la coeficientul 11,2 prevazut anterior, in timp ce vicepresedintii CSM si ai ICCJ au fost coborati, de la nivelul de 11,9.

Sefii celor mai importante departamente din Parchetul General, DNA si DIICOT, vor castiga echivalentul a 11,4 salarii minime pe economie, la fel ca un ministru de stat si un chestor din Parlament.

Parlamentarii au coborat in actuala forma a proiectului de lege de la 10,35 salarii minime pana la 9,6.

Guvernul a propus majorarea salariului minim la 705 lei anul vitor, insa patronatele ar fi de acord cu cel mult 650 de lei, argumentand ca majorarea salariului minim nu se justifica, in conditiile in care nu are loc o crestere corespunzatoare a productivitatii muncii. Sindicatele vor, in schimb, cresterea salariului minim la 720 de lei in 2010, de la 600 de lei in prezent.

Discutiile de luni seara au avut loc pe ultima forma a proiectului de lege, realizata de Ministerul Muncii, dupa ce guvernul a optat in weekend sa accepte propunerea sindicatelor de a reduce diferenta dintre salariile minime si cele maxime din grila Legii unitare de la 1/15 la 1/12. Astfel, toti coeficientii cuprinsi intre 9 si 15 au fost comprimati intre nivelurile 9 si 12.

Profesorii si medicii au primit mai putin decat ministrii la ultima modificare a Legii unice

Coeficientii maximi ai profesorilor si medicilor au fost majorati la 4,3 si, respectiv, 5,25, de la cei atribuiti anterior, 4,1 si 5,1, cresterile fiind mai mici decat cele acordate ministrilor, pentru care coeficientul au urcat de la 10,95 la 11,2, potrivit ultimei modificari a Legii unice.

Astfel, un profesor grad didactic I cu o vechime de peste 40 de ani va avea un salariu maxim de 4,3 salarii minime, in timp ce un profesor cu grad didactic II va putea castiga intre 3,15 si 3,5 salarii minime. O invatatoare si un maistru cu grad didactic 1 si vechime maxima au un coeficient maxim de 2,75 salarii minime, conform potrivit proiectului Legii unice de salarizare discutata luni de reprezentantii guvernului.

Profesorii universitari au ramas pe aceeasi treapta de salarizare, cu coeficienti cuprinsi intre 6,4 si 7,6, la fel ca si asistentii, care vor putea castiga intre 3,05 si 3,35 salarii minime pe economie. Un rector universitar ar urma sa castige 8,45 salarii minime, in timp ce un inspector general, maximum 6 salarii, potrivit proiectului Legii unitare de salarizare discutata luni de reprezentantii guvernului.

In urma discutiei dintre sindicate si reprezentantii ministerului Sanatatii, coeficientii maximi din grila ai medicilor primari au fost majorati la 5,25, de la 5,1 salarii minime, in timp ce coeficientul maxim al managerului de spital a ramas la 6,8 salarii minime pe economie.

O asistenta medicala cu studii superioare va castiga, la fel ca si in vechea varianta a proiectului Legii unitare, intre 1,5 si 3,3 salarii minime, iar un medic stagiar, 1,9 salarii minime.

Proiectul agreat luni seara urmeaza a fi discutat in cursul zilei de astazi cu sindicatele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.