Social 28 August 2009 16:00
Personalul din Sanatate va participa, pe 7 octombrie, in Capitala, la cel mai mare miting al personalului sanitar, daca in urma intalnirii cu managerii spitalelor vor exista in continuare probleme cu acordarea sporurilor, a precizat liderul Sanitas, Marius Petcu.
"Exista o mare problema cu reducerea sporurilor si, in unele zone din tara, chiar neacordarea lor. Am discutat cu colegii mei ca pe 21 septembrie sa ne intalnim cu managerii spitalelor, iar daca vom constata ca, in continuare, nu se aloca sporurile, vom organiza cel mai mare miting al personalului sanitar care a avut loc vreodata in Capitala", a explicat Marius Petcu, relateaza NewsIn.

Liderul Sanitas a adaugat ca, desi Ministerul Sanatatii a reusit sa obtina o crestere a coeficientilor de salarizare pentru cadrele medicale, de la 4,05 pentru cel mai mic salariu al unui medic primar, la 4,20, si de la 3,75 la 5,25, pentru cel mai mare salariu al unui medic primar, sindicalistii sunt in continuare nemultumiti. "Ceea ce am propus noi a fost ca coeficientul maxim pentru un medic primar sa fie 6. Se pare ca nu s-a putut ajunge la acest coeficient. Este o imbunatatire, bineinteles, ce a obtinut ministerul, dar este inca departe de ceea ce ne-am dorit noi", a adaugat acesta.

In conditiile in care coeficientii pentru mai multe categorii sociale au fost redusi, Ministerul Sanatatii a reusit sa obtina echivalarea functiei de medic primar cu cea de conferentiar, cu coeficienti intre 4,20 si 5,25, in functie de vechimea in munca. Negocierea a pornit de la coeficienti intre 4,05 si 5,10.

De asemenea, medicul specialist, care reprezinta categoria cu cea mai mare pondere in unitatile sanitare, va beneficia de coeficienti intre 3,30 si 4,15. Initial, s-a discutat despre coeficienti de salarizare intre 3 si 3,75.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a subliniat faptul ca noua grila de salarizare pentru medici a fost gandita astfel incat coeficientul maxim al unei categorii profesionale sa fie mai mic decat coeficientul minim al categoriei superioare. Astfel, nu vor mai exista situatii in care medicul specialist sa castige mai mult decat cel care are primariatul. Prin aceasta masura, cadrelor medicale din Romania li se acorda posibilitatea de a-si dezvolta cariera profesionala in conformitate cu gradele profesionale dobandite si pe baza experientei acumulate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.