Social 24 August 2009 15:38
Primul-ministru Emil Boc a afirmat ca pana la data de 1 septembrie se vor sti cu certitudine conditiile in care se vor desfasura examenele de admitere in liceu si bacalaureat, dupa ce expertii ministerului si cei din Comisia Miclea se vor pune de acord.
Premierul Boc a precizat astazi, in cadrul unei emisiuni a postului public de radio, ca modalitatea de desfasurare a examenului de bacalaureat va fi cunoscuta cu certitudine pana la inceperea noului an scolar. "Datele vor fi cunoscute inainte de inceperea anului scolar, dar astept expertiza specialistilor. Sunt un om care vine din mediul scolar, dar nu pretind ca le stiu pe toate de aceea astept solutiile. Va asigur ca pana la 1 septembrie, acestea vor fi cunoscute", a declarat primul-ministru, relateaza NewsIn.

Primul-ministru s-a prezentat astazi la Ministerul Educatiei, unde ministrul si experti ai Comisiei prezidentiale analizau solutiile pentru reformarea sistemului de invatamant. "Ce dorim cu totii- sa avem cea mai buna lege in domeniul educatiei -se contureaza a fi. Trebuie sa nu conservam ceea ce avem, ci sa facem o schimbare, chiar daca este mai dureroasa, si sa conservam lucrurile de consens national - Pactul national pentru Educatie si programul de guvernare", a adaugat Boc.

Ministerul Educatiei va propune schimbarea modalitatii de desfasurare a bacalaureatului, pentru anul scolar 2009-2010, printr-o ordonanta de urgenta, a declarat, joi, secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar, Adriana Pana. [Bac simplificat din 2010]

Noul bacalaureat ar urma sa aiba, astfel, doua etape. Pe parcursul clasei a XII-a, vor fi evaluate, prin verificari orale, competentele de comunicare in limba romana si, dupa caz, in limba materna. Tot in timpul ultimului an de liceu, vor fi sustinute doua examene de verificare a cunostintelor de folosire a computerului si de limbi moderne. Toate aceste evaluari din timpul anului scolar sunt eliminatorii.

La finalul clasei a XII-a, in cadrul bacalaureatului se vor sustine trei, respectiv patru probe scrise, in cazul elevilor care au studiat in limba materna. Disciplinele de examen vor fi limba romana, o proba obligatorie corespunzatoare profilului, matematica sau istorie, si una la alegere, in functie de profil. La aceasta ultima proba, elevii care au absolvit un profil real vor putea alege intre chimie, fizica, biologie si informatica, iar cei de la profil uman, intre economie, geografie, logica, psihologie si filosofie.

Nota finala de bacalaureat va fi media aritmetica a celor trei, respectiv patru, probe scrise.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.