Social 21 August 2009 15:03
400 de copii romi cu varste cuprinse intre 10 si 16 ani au fost in tabara la Timisul de Sus, in perioada 2 si 14 august 2009. Aici, copiii s-au transformat in mici actori si regizori, pentru ca au avut sarcina de a realiza filmulete inspirate din istoria poporului lor.
Actiunea a facut parte din programul guvernamental S.P.E.R. – Stop Prejudecatilor despre Etnia Roma. Trainerii si voluntarii specializati in regie, scenariu, actorie, scenografie si editare de film au ajutat copiii sa creeze povestea, sa joace si sa produca materialul filmat.

Romii in Imperiul Bizantin, tranzactiile cu robi romi, domnia lui Stefan Razvan – domn rom al Moldovei, holocaustul romilor, romii in comunism sunt cateva dintre temele abordate in filme. Rezultatele au fost impresionante: 15 filme scurte – produse unicat - realizate de copii, de la recuzita, costume si muzica, pana la replici si roluri.

Scopul acestor manifestari a fost acela de a dezvolta stima de sine a copiilor de etnie roma prin accesul la informatii despre propria istorie, limba, port, muzica, meserii si traditii rome precum si prin activitatile anti-stigma organizate de catre cei 15 traineri specializati, aflam dintr-un comunicat de presa al S.P.E.R.

O sectiune "speciala" in programul de tabara a fost reprezentata de exercitiul impus de stigmatizare: prin rotatie, pentru scurt timp, o treime dintre participanti era privata de anumite drepturi.

Cu aceasta ocazie, copiii au constientizat ce reprezinta discriminarea, iar prin jocurile anti-stigma ce au urmat si-au consolidat identitatea culturala si stima de sine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.