Social 20 August 2009 20:30
Conform unui studiu realizat de banca elvetiana UBS, Bucurestiul este unul dintre cele mai ieftine orase din lume (locul 67 din 73). E drept ca nici salariile nu sunt mari. Astfel, bucurestenii isi castiga paine cea de toate zilele putin mai greu decat cetatenii altor capitale, fiind nevoiti sa lucreze 27 de minute pentru a putea cumpara un kilogram din acest aliment de baza.
Bulgarii au de lucrat 18 minute, iar ungurii 20 de minute pentru a-si lua un kilogram de paine, se arata in studiul "Preturi si salarii", derulat in martie 2009 de UBS. Potrivit studiului, orasele cu preturi mai mici decat in Bucuresti sunt Ciudad de Mexico, Cairo, Kuala Lumpur, Manila, New Delhi si Mumbai.

Sofia, capitala Bulgariei, ocupa locul 58 in clasamentul celor mai scumpe orase, pe locul urmator fiind Kievul. In schimb, cele mai scumpe orase sunt Oslo, Copenhaga, Zurich, Geneva, Tokyo si New York, potrivit NewsIn.

Si cand vine vorba de Big Mac, hamburgerul care este folosit pe post de "barometru" in ceea ce priveste nivelul de trai, romanii trebuie sa lucreze mult mai mult decat alti locuitori din capitalele lumii. Astfel, daca un bucurestean lucreaza 42 de minute pentru a-si cumpara un Big Mac, olandezii lucreaza 19 minute, iar japonezii, canadienii sau americanii au nevoie numai de 12 minute. Desigur, se poate si mai rau. Locuitorii din Nairobi, capitala Kenyei, lucreaza peste 2 ore si jumatate pentru a-si permite un Big Mac.

Un kilogram de orez il costa pe un bucurestean 44 de minute de munca, in vreme ce un iPod Nano necesita aproape 64 de ore de munca.

In pofida extinderii Uniunii Europene, exista inca disparitati semnificative de preturi intre Europa Occidentala si cea de Est. Costul calculat pentru 95 de bunuri si 27 de servicii este cu aproape 35% mai ieftin in orasele Europei de Est comparativ cu metropolele occidentale. In studiul precedent, din 2006, diferenta de preturi se apropia de 38%.

Ecartul intre salarii este si mai important, salariul brut fiind de de trei ori mai mare in Europa vestica decat in tarile din estul Europei. Locuitorii Sofiei si Bucurestiul au printre cele mai mici salarii din lume, comparabile cu cele din Bogota, Shanghai si Beijing, in timp ce locuitorii din Zurich si Geneva sunt cel mai bine platiti din lume. Desi salariile sunt usor mai mari in Budapesta decat in Bucuresti, calculat ca incasari pe ora romanii castiga ceva mai mult decat ungurii.

Cele 122 de bunuri si servicii costa doar 1.045 euro la Bucuresti, in timp ce la Sofia acestea ajung la 1.191 euro. Mai ieftine decat in Bucuresti sunt doar produsele din Mumbai, Manila, Kuala Lumpur si New Delhi. Spre deosebire, la Zurich si Copenhanga, cele 122 de bunuri si servicii costa 2.462 euro, respectiv 2.460 euro.

Bucurestenii lucreaza, in medie, 1.712 ore pe an si isi pot lua un concediu de circa 26 zile. Cel mai putin lucreaza parizienii (1.594 ore pe an) si lyonezii (1.582 ore pe an), in timp ce locuitorii din Cairo au 2.373 ore de munca pe an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.