Social 19 August 2009 16:58
Patriarhia Romana isi exprima ingrijoarea fata de eliminarea religiei ca disciplina a trunchiului comun din programa pentru invatamantul liceal, argumentand ca accesul la educatia religioasa este prevazut in Constitutie, care garanteaza invatamantul religios in sistemul de stat.
In art. 32. alin. (7) al textului constitutional se arata ca „Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege". De asemenea, Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor prevede in art. 32 alin. (1) prevede ca: „In invatamantul de stat si particular, predarea religiei este asigurata prin lege cultelor recunoscute", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata de Patriarhul Daniel presedintelui Romaniei.

In proiectul de Lege a Invatamantului Preuniversitar propus de Comisia Prezidentiala pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din Domeniile Educatiei si Cercetarii din Romania nu se acorda niciun statut religiei in programa pentru licee, in ceea ce priveste invatamantul primar sau gimnazial religia fiind inclusa in trunchiul comun, a precizat pentru NewsIn Mircea Miclea, presedintele Comisiei.

Specialistul in drept constitutional Radu Carp a precizat, pentru NewsIn, ca noile prevederi ale proiectului de invatamant sunt la limita interpretarii oneste a textului fundamental si a legii organice 84/1995, care prevede ca invatamantul primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun.

Conform lui Radu Carp, religia are acum, potrivit legii, un statut peste cel al unei materii optionale, dar sub cel al unei materii obligatorii, ceea ce inseamna ca elevul, prin tutorii lui legali, poate alege frecventarea sau nu a orelor de religie, dar ca ministerul Educatiei trebuie sa asigure accesul la acestea din urma, prin includerea educatiei religioase in programa scolara. Peste tot in Europa, spune Radu Carp, religia este parte a trunchiului comun in invatamantul preuniversitar, exceptie facand doar Franta, unde accesul la religie este garantat in afara programei scolare, in zilele de sambata.

"Sub nicio forma religia nu se scoate din invatamantul preuniversitar, ea ramane in trunchiul comun", a declarat actualul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Potrivit reprezentantilor BOR, in februarie 2008, la Palatul Patriarhiei din Bucuresti, conducatorii si reprezentantii cultelor religioase recunoscute in Romania si-au exprimat pozitia comuna cu privire la mentinerea disciplinei religie in planurile-cadru ale invatamantului liceal, ca parte a trunchiului comun, se mai arata in scrisoare Patriarhului Daniel.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.