Social 19 August 2009 15:40
Tendinta negativa reflecta o scadere accentuata in ceea ce priveste puterea de cumparare a oamenilor, cauzata de descresterea venitului si de resursele financiare reduse. Deprecierea monedei locale a influentat de asemenea evolutia valorica a pietei de electrocasnice
"Un alt motiv pentru cererea slaba ar putea fi numarul mare de romani a caror mentalitate cu privire la economisirea banilor se bazeaza pe convingerea ca aparatura trebuie folosita pana cand se uzeaza, fara a fi inlocuita cu alta care foloseste o tehnologie mai buna sau care are caracteristici tehnice inovative", explica Ciprian Hatneanu, Retail &Technology Director GfK Romania.

Vanzarile de bunuri de folosinaa indelungata au scazut in prima jumatate a anului cu peste 40%, fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la valoarea de 664 de milioane de euro, in timp ce incetinirea economica are in continuare un impact major asupra cererii consumatorilor pentru electrocasnicele mari, se arata intr-un studiu al companiei de cercetare GfK Romania.


Performanta negativa a sectorului este alimentata de cererea slaba pentru aproximativ toate categoriile de produse importante. Produsele care au avut cel mai mult de suferit sunt aparatele de ras si epilat, aspiratoarele si aparatele pentru prepararea alimentelor, care reprezinta aproximativ 75% din valoarea totala.

In al doilea trimestru al anului 2009, vanzarile produselor electronice de folosinta indelungata au scazut accentuat, cu aproximativ 50%, ajungand la un total de 52 milioane de euro. Piata foto a inregistrat, de asemenea, cifre negative. Cu o scadere accentuata, de aproximativ 44% fata de trimestrul corespunzator al anului precedent, acest sector a atins o cifra totala de 9 miioane de euro.

IT: Monitoarele si desktop-urile in scadere accentuata

Sectorul IT din Romania a avut o scadere accentuata de 59,2% in al doilea trimestru al anului, comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut, atingand valoarea de 87 milioane de euro. Acest fapt a fost cauzat de o importanta scadere in volum si, partial, de scaderea pretului mediu, in special pentru laptop-uri, luand in considerare faptul ca a crescut cota de netbook-uri in cadrul laptop-urilor, dar si faptul ca pretul lor este semnificativ mai mic decat cel al notebook-urilor traditionale. Cele mai afectate de criza au fost calculatoarele desktop si monitoarele.

Echipamentele de birou: Sectorul cel mai afectat de scaderea generala

Sectorul echipamentelor de birou a continuat sa inregistreze o scadere acuta (58,5%) in al doilea trimestru al anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2008, atingand o valoare de 10 milioane euro. Imprimantele si multifunctionalele au prezentat o tendinta de descrestere in vanzari, cauzata de nivelul scazut al dorintei consumatorilor de a cheltui.

Piata totala de bunuri electrice monitorizata de GfK TEMAX a fost de 308 milioane euro in al doilea trimestru al acestui an, inregistrand o scadere accentuata in valoare de 46,8%, comparativ cu aceeasi perioada din 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.