Prima zi a leului nou i-a bulversat putin pe romanii care s-au incumetat sa plece la cumparaturi. Magazinele si pietele sunt la fel de pline ca in fiecare zi, iar cumparatorii sunt foarte curiosi sa vada noii lei. "Am scos bani de la un bancomat care da lei grei pentru ca vreau sa-mi cumpar cateva lucruri. Sper sa ma descurc bine si ca leul nou va fi mai bland decat cel vechi", ne povesteste un barbat. Multi se "confrunta" cu leul greu abia dupa ce trec pe la casa, ce-i drept in marile magazine.

"Oamenii vor avea de infruntat o noua problema psihologica, dar va trebui sa o rezolve repede. Nu o sa vedeti romani care sa fuga de bani, fie ei vechi sau noi. Este bine ca bancnotele noi seamana cu cele vechi, mai greu cu monedele", spune o tanara care tocmai primise rest o bancnota de 10 lei. Cei care s-au ales insa doar cu cateva monede au fost ceva mai afectati. "Am fost socat cand am vazut ce rest am primit. Uite, m-am ales doar cu un banut!".

Cei mai speriati de noua situatie sunt, de departe, batranii. "Ne vor pacali toti vanzatorii, mai ales cand ne vad asa, mai in varsta. Este greu sa stai sa calculezi. Daca ma duc cu 500.000 lei, cat inseamna in lei noi? Asa putin? Pai ce fac eu doar cu 50 de lei? Vedeti, este tot in dezavantajul nostru! Eu am strans 15 milioane pentru inmormantare si nu stiu ce sa fac cu ei. Nu am curaj sa-i schimb in piata. Sa ma duc la banca? Daca ma vede cineva cu atatia bani? O sa iau cate un milion si ma duc sa-i schimb pe rand", spune hotarata o batrana care tocmai facuse cumparaturi pentru alte doua doamne in varsta.

Ea nu vazuse inca leul nou, dar cei care l-au primit rest sunt si mai bulversati. "Mi-au dat rest doar trei banuti. Ce voi face cu ei, nu stiu, ca nu par a valora cine stie ce. Sper sa nu ma pacaleasca vanzatorul, ca exista sus un Dumnezeu care le vede pe toate", ne-a spus un batran dupa ce si-a cumparat doi litri de lapte si un kilogram de carne pentru care a platit cu bonuri de masa primite de la copii. Daca multi clienti se tem sa nu fie inselati, nici vanzatorii nu sunt prea incantati de faptul ca trebuie sa faca atat de multe calcule. "O sa ne pacalim de cateva ori si pe urma invatam", spune o florareasa din Piata Crangasi.

Comerciantii din marile magazine sunt avantajati de exercitiile facute anterior. "Am facut sedinte pentru a ne obisnui. Oricum, de dimineata am avut niste emotii ingrozitoare. Pe parcurs m-am mai linistit, dar este foarte obositor pentru ca trebuie sa fiu foarte atenta. Cel mai greu este cu batranii care, pana reusesc sa calculeze, dureaza destul de mult si nu pleaca din fata casei pana nu sunt convinsi ca totul este in regula", ne-a povestit o casiera de la un supermarket.

De altfel, la magazinele mai mici nici nu sunt bani noi. "Nu avem lei grei si chiar suntem curosi sa-i vedem, dar, deocamdata, nu am avut de unde lua pentru ca banca este inchisa. Sper ca nu va veni nici un client cu bani noi la care sa nu pot da rest", spune un vanzator. O taranca incerca sa-si vanda rosiile, dar nu primise nici un leu nou. "Primul ban pe care il primesc il pastrez pentru mine ca amintire. Aveti o hartie de 10 lei? Nu mi-o dati mie sa o pastrez?", spune taranca.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.