Social 19 August 2009 11:37
Dupa moartea soferului din Scanteia, considerat principalul vinovat pentru accidentul de vineri in care si-au pierdut viata 13 oameni, patronii firmei care detinea microbuzul, "incearca sa scape de puscarie, dand vina pe sofer", arata in editia de astazi cotidianul Adevarul.
Proprietarii firmei de transport care exploata ilegal „microbuzul mortii“ sunt anchetati de procurori. Ionel Dumitriu (41 de ani) si Constantin Scintei (42 de ani), patronii firmei iesene Valcris Trans, incearca sa scape de puscarie dand vina pe soferul mort, Petrisor Apostu.


De ce sunt vinovati patronii Valcris Trans

Patronii firmei de transport persoane Valcris Trans, Constantin Scateie si Ionel Dumitriu, sunt cei pentru care soferul Petrisor Apostu lucra „la negru“, arata Adevarul.ro.

Mai aflam ca, microbuzul nu se afla pe raza autorizatiei de transport si nici nu avea autorizatie ocazionala de transport si ca nu avea de sa caute in zona Scanteia, pentru ca licenta sa era valabila doar pentru zona Pascani. Adevarul mai arata ca Petrisor Apostu si-a obtinut certificatul de competenta profesionala – documentul obligatoriu care-i conferea dreptul de a transporta persoane – abia la 25 iulie si ca patronii sai au tolerat timp de doi ani aceasta ilegalitate. Mai mult, Petrisor Apostu era suprasolicitat de sefii sai, lucrand cate 18 ore pe zi, fata de maximum 9 ore cat prevede legea.

Adevarul nu iarta insa nici autoritatile care tolereaza astfel de nereguli si propune o “Lista neagra a autoritatilor”:

  • Autoritatea Rutiera Romana (ARR) este institutia care licentiaza, autorizeaza si controleaza activitatea firmelor de transport public de persoane. Firma Valcris apare „curata” in evidentele ARR, desi efectua ilegal transport de persoane in zona Scanteia.
  • Politia Rutiera se face si ea vinovata, pentru ca in ultimul an, Petrisor Apostu a fost oprit de mai multe ori in trafic de catre politistii de la Rutiera, acesta fiind sanctionat contraventional de sapte ori pentru abateri la legea circulatiei. Niciunul dintre agentii care l-au oprit pe Apostu n-a verificat documentele acestuia de transport, daca avea licenta pentru zona respectiva sau daca avea certificatul obligatoriu de competenta profesionala.
  • Primaria Scanteia si Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) sunt si ei vinovati. Acestia au precizat, potrivit Adevarul.ro, ca stiau de „piraterie” de la autoritatile locale. Acum, primarul din Scanteia cere ca lumea sa fie multumita cu explicatia ca soferul este singurul vinovat. „Nu am circulat niciodata cu aceste mijloace de transport. Asa, poate stiam daca erau in regula. De ce cautati vinovati in toate partile?”, a afirmat Fanica Sacaleanu, primarul comunei Scanteia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.