Social 13 August 2009 09:53
Cei cinci marinari care timp de patru luni au fost ostaticii piratilor somalezi urmeaza sa soseasca la Bucuresti de la Roma cu o aeronava Tarom, informeaza Ministerul de Externe.
Mainarii, alaturi de ceilalti membri ai echipajului de pe remorcherul italian Buccaneer, capturat de pirati in luna aprilie 2009, in Golful Aden, vor sosi la Roma, pe aeroportul militar Ciampino, astazi, 13 august 2009, la ora 20.50 venind de la Djibutti cu o aeronava speciala, a informat unitatea de criza din MAE italian, relateaza NewsIn.

Plecarea spre Bucuresti a marinarilor romani si a familiilor acestora este programata pentru maine, 14 august 2009, la ora 10.45, de pe aeroportul Fiumicino. Pentru toate cele 12 persoane din Romania, armatorul italian a facut rezervare la hotel si la zborul Tarom Roma-Bucuresti. Ambasada Romaniei in Republica Italiana a acreditat toti ziaristii romani de la Roma pentru punctul de presa prevazut la aeroportul militar Ciampino in seara de 13 august 2009, precizeaza MAE intr-un comunicat.

Dupa o captivitate de patru luni, echipajul remorcherului Buccaneer a fost eliberat in noaptea de 9 spre 10 august. Dupa eliberare, vasul Bucaneer, la bordul caruia se aflau zece marinari italieni, cinci romani si unul croat, s-a indreptat spre portul Djibouti, escortat de ambarcatiuni.

Nava, capturata in aprilie in Golful Aden, a fost eliberata in urma actiunilor exceptionale ale autoritatilor somaleze si ale serviciilor italiene, a precizat ministrul de externe Franco Frattini, desi presa a vorbit despre o rascumparare de 4-5 milioane de dolari. Ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, a subliniat faptul ca armatorul si asiguratorul navei sunt cei care au vorbit direct cu rapitorii. Vasul nu a fost eliberat in schimbul vreunei actiuni militare si nu a fost platita rascumparare, potrivit armatorulului.

La inceputul lunii iunie, capitanul vasului a declarat in cursul unei convorbiri telefonice cu un jurnalist de la Corriere della Sera ca pe nava nu este hrana, apa potabila si medicamente potrivite, iar cei 16 ostatici sunt nevoiti sa traiasca fara aer conditionat, la o temperatura de circa 40 de grade Celsius. "Echipajul este foarte stresat, o parte dintre marinari s-ar fi imbolnavit, iar sase dintre ei ar fi fost dusi in satele de pe coasta somaleza. Este peste puterile noastre. Va rugam, scoateti-ne din aceasta situatie, altfel le vom cere chiar noi sa ne omoare", spunea comandantul Mario Iarloi.

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a tinut sa adreseze o avertizare referitor la incheierea contractelor de imbarcare, cerandu-le marinarilor sa fie atenti la detalii de genul rutelor ce urmeaza sa fie folosite, experienta ultimelor luni demonstrand faptul ca anumite rute maritime au un grad deosebit de risc.

In prezent, Romania nu mai are niciun cetatean tinut ostatic, insa anul acesta zece marinari romani care faceau parte din echipajele a trei nave au fost tinuti in captivitate de piratii somalezi.

Piratii au atacat peste 130 de vase comerciale in Golful Aden anul trecut, de cel putin doua ori mai mult decat in 2007, potrivit Biroului Maritim International. Peste 150 de pirati au fost arestati de patrulele navale in 2008. Apele somaleze sunt printre cele mai folosite pentru transportul maritim, iar capturile de nave le-au adus piratilor venituri de milioane de dolari din recompense.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.