In casele romanilor de la tara se intampla un fenomen care pare a fi total scapat din mana de autoritati: sclavia copiilor. Toata aceasta exploatare demna de oranduirea feudala iese din cand in cand la iveala, cand se produce vreun accident nefericit. Un asemenea caz s-a petrecut in comuna Grajduri din judetul Iasi. Catalin Zaharia (16 ani) lucra cu ziua la un satean si il ajuta pe acesta la taiat lemne. Tanarul si-a prins mana la ferastraul circular, masinaria strivindu-i bratul in cateva secunde. Catalin a ramas mutilat pe viata. Copilul a fost transportat la Spitalul de Pediatrie "Sf. Maria" din Iasi, dar medicii nu i-au mai putut salva antebratul deoarece era strivit. Catalin a fost transportat si la Clinica de Chirurgie Plastica si Reconstructiva de la Spitalul de Urgente pentru un consult, dar nici medicii de aici nu au mai putut face nimic, desi in aceasta unitate medicala au fost replantate multe maini, degete. "Copilul a ajuns la spital cu mana strivita. Am considerat ca este absolut necesar sa-l consulte si medicii de chirurgie plastica, dar antebratul nu a mai putut fi salvat. S-a intrat cu pacientul de urgenta in sala de operatie si s-a efectuat amputatia", a declarat dr. Solange Rosu, coordonatorul Unitatii de Primire Urgente de la Spitalul "Sf. Maria".

Imediat specialistii Inspectoratului Teritorial de Munca Iasi au demarat o ancheta de proportii in acest caz. "Sigur, acel copil nu lucra cu forme legale de munca. Este vorba despre un accident de munca, dar nu-l putem inregistra. Vom face cercetari", a declarat George Albulescu, inspector sef al ITM Iasi. Inspectorii ieseni recunosc ca in marea majoritate a familiilor instarite din satele si comunele Iasiului lucreaza copiii saracilor, chiar daca este contrar legii. "Sunt invatati sa spuna controlorilor ca nu lucreaza, ci doar isi ajuta rudele. In marea lor majoritate cei instariti boteaza sau cununa copii din familii sarace, devenind astfel rude cu acestia. Este o practica de sute de ani care nu face decat sa perpetueze practicile de exploatare a muncii copiilor", a precizat George Albulescu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.