Social 11 August 2009 17:11
Doi colectionari, un om de afaceri din Norvegia si un concern din Belize, isi disputa una dintre cele mai cunoscute sculpturi ale lui Brancusi, "Domnisoara Pogany" pe care statul roman incerca de mai multa vreme sa o introduca in Tezaurul national, arata cotidianul The New York Times.
Astfel, custodia "Domnisoarei Pogany", una dintre variantele in bronz realizate de Brancusi in 1913, este inca incerta, dupa trei procese desfasurate la Paris, Oslo si Manhattan si doua vanzari controversate, fara ca opera sa fie clasata si inclusa in lista obiectelor de patrimoniu din Romania.

Reprezentantii Ministerului Culturii au confirmat ca statul roman a incercat sa includa piesa lui Brancusi in sectiunea Tezaur national, dar ca, pana acum, demersurile nu au avut rezultatul dorit. Norvegianul Christen Sveaas si corporatia lui David Martinez, cu sediul in Belize, au dovezi ca statuia le-ar fi fost vanduta de Alexandru si Alvaro Botez, cei care au mostenit sculptura, daruita chiar de Brancusi bunicilor din partea mamei celor doi frati, in 1914, arata NewsIn.

In 1976, familia a permis Muzeului de Arta al Romaniei sa expuna sculptura pentru o expozitie de doua luni, dar statul roman a refuzat sa o mai returneze proprietarilor. A durat mai bine de doua decenii, un proces si un ordin judecatoresc pentru ca statuia sa revina familiei, in 2000. Intre timp, cei doi frati au emigrat, Alexandru, la Oslo, iar Alvaro, la Paris.

In 2000, Ministerul Culturii din Romania a aflat de scoaterea la licitatie a operei lui Brancusi la casa Christie’s din New York, dar licitatia a fost oprita la interventia statului roman. Ion Caramitru, ministru al Culturii in 2000, spune ca a aflat de scoaterea sculpturii de pe teritoriul Romaniei din presa si ca a dispus imediat masuri pentru a impiedica licitatia, arata NewsIn.

In 2005, fratii Botez au demarat negocierile cu Christen Sveaas, detinatorul unei companii de investitii in Norvegia si proprietarul unui alt Brancusi, “Prometheus”.

Divergentele dintre cei doi frati au impiedicat insa vanzarea, conform judecatorului norvegian Yngvild Thue, citat de New York Times. In iulie 2007, Sveaas ar fi semnat contracte separate pentru a cumpara bronzul. Alexandru si cei doi copii ai lui ar fi fost de acord sa primeasca o parte din bani, 7 milioane de dolari, alte 7 milioane urmand sa fie platite cand s-ar fi rezolvat litigiul cu statul roman. Pe celalalt contract, semnat de fiica lui Alexandru Botez, Sveaas ar fi fost de acord sa-i plateasca lui Alvaro 5,6 mil de dolari, dar acesta a respins contractul.

Intre timp, fratii au demarat negocieri paralele cu un alt cumparator, Studio Capital, cu sediul in Belize, apartinand lui Martinez, un om de afaceri mexican. In august 2007, Alvaro Botez ar fi calatorit cu statuia in Elvetia, unde expertul de arta Dominique Lévy de la L&M Arts a inspectat-o. O saptamana mai tarziu, fratii Botez au vandut statuia corporatiei din Belize, pentu 14 milioane de dolari (7 milioane de dolari fiecare). Mai mult, daca statul roman ar fi renuntat la pretentii, Alexandru Botez ar fi urmat sa primeasca jumatate din pretul de piata al sculpturii (estimata la 38 de milioane de dolari), mai putin cele 7 milioane deja platite. In plus, Studio Capital s-ar fi angajat sa-i ramburseze lui Sveaas 420.000 de dolari.

De aici incolo, "Domnisoara Pogany" este disputata intre cei doi cumparatori, fiecare dintre acestia initiind cate un proces contra fratilor Botez, unul in Norvegia, iar celalalt in Manhattan, arata NewsIn, potrivit The New York Times care a demarat ancheta cu privire la acest litigiu.

In luna iulie 2009, tribunalul din Oslo a decis ca Sveaas detine jumatate dintre drepturile pentru sculptura si a stabilit ca Alexandru Botez trebuie sa-i plateasca daune de 1, 5 milioane de dolari. Timon Botez, fiul lui Alexandru, a comentat decizia tribunalului ca fiind una grea. "Judecatorul a decis ca Sveaas are un contract cu Alexandru", spune Donald J. Kennedy de la Carter, Ledyard & Milburn, care-l reprezinta pe Sveaas. Acum, norvegianul are un alt proces, in Manhattan, unde-l acuza pe Martinez de interferenta, cerand 80 de milioane de dolari, 40 pentru statuie si alte 40 ca daune morale. Avocatul lui Martinez din Londra, Jonathan I. Blackman de la Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, neaga insa ca acesta ar detine bronzul.

Constantin Brancusi a realizat trei versiuni ale "Domnisoarei Pogay". Una dintre acestea, turnata in bronz, a fost daruita de sculptor familiei Frederic si Cecilia Cutescu-Stork. In 1948, sculptura a fost declarata "de utilitate publica", statut in vigoare pana in 2000, cand a fost returnata fratilor Botez. Conform lui Ion Caramitru, statul roman a fost silit sa returneze bronzul, "cu recomandarea de a cere clasarea acestei lucrari", fratii Botez promitand, atunci, ca vor cere includerea statuetei in lista obiectelor de patrimoniu". Cu toate acestea, "Domnisoara Pogany" realizata de Constantin Brancusi in 1913 nu a dobandit nicioadata statutul de obiect de patrimoniu.

Chipul sculptat de Brancusi o are ca model pe pictorita Margit Pogany, care a vizitat atelierul parizian al lui Brancusi in perioada cand acesta a realizat lucrarea.





In imagine, una dintre variantele "Domnisoarei Pogany", de Brancusi.





Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.