Social 11 August 2009 13:30
Avertizarile privind riscul imbolnavirii de cancer din cauza expunerii la soare au dus la o crestere a deficientei de vitamina D, cu precadere in randul celor care au incetat sa mai stea la soare
Vitamina D, produsa de corp in urma expunerii la lumina solara, ajuta corpul in protectia impotriva cancerului si, totodata, este importanta in prevenirea unor boli ale oaselor, precum osteoporoza, dar si in combaterea bolilor autoimune precum astmul, diabetul, Parkinson sau scleroza multipla.

Controversatul studiu privind expunerea la soare ajunge, in acest context, sa blameze mesajul public referitor la riscul imbolnavirii de cancer. Realizatorii unui studiu britanic, citat de presa de profil spun insa ca nu si-au dorit sa incurajeze statul la plaja in exces. "S-au depus atat de multe eforturi pentru a le spune oamenilor despre efectele daunatoare ale ultravioletelor solare, incat foarte multe persoane isi iau masuri extreme pentru a se asigura ca nu sunt expusi la soare, folosind lotiuni cu factor de protectie mare tot timpul anului. Nu vrem sa spunem ca a sta la plaja este sanatos, deoarece reprezinta clar un risc, dar oamenii au nevoie de putin soare pentru a ramane sanatosi", a afirmat conducatorul echipei care a realizat studiul, dr. Veronique Bataille.

Concluzia privind cresterea deficientei de vitamina D a fost formulata dupa ce dr. Bataille si colegii sai au masurat nivelurile de vitamina D din sangele a peste 1.400 de femei din Marea Britanie si le-au comparat cu numarul de vacante, numarul de ore petrecute la plaja si frecventa arsurilor cauzate de expunerea la soare. Potrivit studiului, persoanele cu pielea cea mai sensibila, care au de obicei parul roscat sau blond, au cele mai mici niveluri de vitamina D.

"Sfaturile cu privire la expunerea la soare trebuie revizuite. Este potential daunator faptul ca multe persoane inteleg ca trebuie sa evite complet soarele. Sfaturile trebuie sa fie mai nuantate, in functie de diferitele tipuri de piele. Evitarea expunerii la soare a fost provocata de sfaturile pe aceasta tema, care au ridicat multe temeri cu privire la riscuri", au adaugat cercetatorii.

Potrivit sfaturilor de pe site-ul Agentiei pentru Protejarea Sanatii din Marea Britanie, oamenii ar trebui sa limiteze expunerea la radiatiile solare, in special in timpul orelor amiezii, cu mentiunea ca arsurile pot fi provocate chiar si atunci cand e innorat. Cancer Research UK recomanda, de asemenea, statul la umbra intre orele 11 si 15, cand soarele este mai puternic, acest interval orar fiind insa cel mai potrivit pentru producerea de vitamina D.

Vitamina D poate fi obtinuta din alimente, inclusiv peste si oua, dar este mai greu pentru corp sa obtina o cantitate suficienta din aceste surse, iar consumul acestor produse a scazut drastic in ultimul timp.

Dr. Bataille considera ca oamenii pot produce destula vitamina D in doar 15 minute de expunere la lumina soarelui. Aceasta perioada trebuie prelungita insa in cazul persoanelor cu piele de culoare inchisa sau in timpul lunilor de iarna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.