Social 10 August 2009 14:14
Academicienii sustin ca prezenta femeilor in functii de conducere ale companiilor dauneaza performantei financiare a institutiei, tocmai pentru ca acestea isi fac prea bine treaba!
"Este o problema complicata. Cercetarea noastra arata ca directorii femei isi fac foarte bine treaba. Dar un management dur, cu mai multa monitorizare, ar putea sa nu fie intotdeauna un lucru bun. De fapt, constatam ca o monitorizare mai intensa poate fi contraproductiva in companiile conduse bine", a explicat Daniel Ferreira, de la Departamentul de Management al London School of Economics, potrivit unui articol publicat de Daily Mail.

Studiul sugereaza ca femeile directori sunt mai stricte decat omologii lor barbati, ceea ce ar dauna pe ansamblu productivitatii companiilor. Aceasta idee arunca practic in aer, modelul societatii cu care eram obisnuiti, pentru ca pana nu demult, barbatii erau cei considerati mai "duri", mai "rationali", iar femeilor considerate "slabe" si prea "emotive", tocmai de aceea nu li se permitea accesul in functii de conducere.

Chiar daca toate publicatiile s-au grabit sa dea aceastei stiri sensul patriarhal si "eliberator" ca in sfarsit, cineva confirma niste asteptari si demonstreaza chiar stiintific, ca "locul femeilor nu este la nivel de conducere", cercetatorul Daniel Ferreira afirma ca in nici un caz nu a vrut sa sublinieze ca avem nevoie de mai putine femei in management. Este de fapt o problema foarte delicata ce ne arata cat de complicata este gestionarea unei situatii de criza, care implica si acumularea unor tensiuni intre angajati si comitetul de conducere. Masurile prea dure pot in final, dauna productivitatii companiei.

"Mesajul nu este ca avem nevoie de mai putine femei in management. (...). Un consiliu de conducere nu este orientat exclusiv spre profit. Insa putem constata ca atunci cand modifici managementul, ar putea exista consecinte nedorite. Acest lucru este important de tinut minte in contextul actual, in care companiile sunt supuse la presiuni din ce in ce mai mari sa isi schimbe structura consiliului de conducere", a subliniat Ferreira.

Studiul cercetatorilor englezi intervine la numai cateva zile dupa ce Harriet Harman, vicepresedinte al Partidului Laburist, a avertizat ca lipsa femeilor in functii importante in companii ar putea reprezenta unul dintre motivele crizei financiare, a mai aratat Daily Mail.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.