In cativa ani, litoralul de la Marea Neagra ar putea ramane fara turisti, pentru ca procesul de eroziune a plajei a devenit din ce in ce mai accentuat. Deja autoritatile sunt nevoite sa aduca nisip pentru a reamenaja unele plaje, iar in urmatorii 50-60 de ani, acestea ar putea disparea definitiv. In ultimii 25 de ani, plaja din dreptul Taberei Internationale de la Eforie s-a micsorat cu aproximativ 40 de metri, partea nordica a plajei Neptun, cu 24 de metri, iar plaja Venus-Saturn, cu 36 metri. Specialistii Directiei Apelor Dobrogea-Litoral spun ca principala cauza a eroziunii costiere a litoralului romanesc o reprezinta amenajarile hidrotehnice executate pe Dunare si pe afluentii sai, care au dus la diminuarea cu aproximativ 50 la suta a aluviunilor care, in mod obisnuit, ajung la mal.

Lucrarile de extindere si modernizare a porturilor din zona Midia, Constanta, Mangalia au deviat spre larg traseele curentilor locali si au diminuat alimentarea cu nisip a plajelor din sudul litoralului. Alte cauze sunt incalzirea globala, ce duce la ridicarea nivelului marii, in medie, cu 2 milimetri pe an, cu consecinte imediate asupra retragerii liniei tarmului, precum si reducerea stocurilor de moluste marine cu circa 50 la suta, din cauza poluarii. Acest fenomen inseamna ca scade aportul de nisip biogen.

Lucrarile de protectie costa 200 milioane de euro
Programul de masuri privind protectia si reabilitarea zonei costiere cuprinde montarea gardurilor de protectie, completari cu nisip, o mai buna gestionare a sedimentelor nisipoase aduse de Dunare in zona costiera si realizarea unor structuri de protectie, cum sunt digurile flotante sau captatoare de energie. Directia Apelor Dobrogea-Litoral are in vedere si realizarea unei pante subacvatice de echilibru, cu structuri sparge-val subacvatice, precum si reconstruirea stocului de sedimente, cu nisip adus din alta parte.

"In toamna anului 2004, Directia Apelor Dobrogea-Litoral a montat peste opt mii de metri liniari de gard din stuf pentru protectia impotriva eroziunii vantului. In perioada premergatoare sezonului estival 2004 s-au plantat in statiunea Mamaia, la extremitatea plajei, perdele de vegetatie pe doua randuri, paralele cu aleea de promenada a statiunii, pe o lungime de circa 2,5 kilometri.

De asemenea, Directia a propus si o serie de sapte lucrari importante de investitii, cu rol de combatere a fenomenului de eroziune costiera pe intregul sector de tarm intre Sf. Gheorghe si Vama Veche, cu finantare de la Banca Mondiala, in valoare totala de circa 230 de milioane de euro", ne-a declarat Stelica Hagi, specialist la Directia Dobrogea-Litoral. In statiunea Venus, spre exemplu, lucrarea de reabilitare este realizata in proportie de 75 la suta, pe o portiune de 220 de metri, prin efectuarea unor diguri submerse din saci cu nisip.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.