Social 7 August 2009 17:47
Contestatiile la proba practica a examenului de conducere auto vor fi posibile in viitorul apropiat, odata cu propunerea ca proba de traseu sa fie inregistrata video si monitorizata printr-un sistem GPS.
In prezent, contestatiile la proba practica a examenului de conducere auto nu se admit, pentru ca nu pot fi intrunite toate conditiile de desfasurare a examenului contestat, sustin oficialii Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule (DRPCIV), relateaza NewsIn.

Practic, valorile de trafic, conditiile meteo-rutiere si comportamentul celor implicati nu pot fi reconstituite, astfel ca, examinatorul este suveran, fapt pe care conducerea directiei doreste sa-l elimine.

Chestorul Marian Tutilescu, seful DRPCIV, a declarat ca a propus un proiect pilot, prin care proba practica a examenului pentru obtinerea permisului de conducere va fi filmata cu ajutorul unor camere video montate pe masini si monitorizata printr-un sistem GPS. Imaginile, sustinute de traseul parcurs in timpul examinarii, inregistrat in sistem GPS, vor putea fi analizate in cazul unor eventuale contestatii.

Proiectul este agreat atat de asociatiile scolilor de soferi, cat si de Autoritatea Rutiera Romana, institutia competenta in domeniul reglementarii pregatirii teoretice si practice a persoanelor, in vederea obtinerii permisului de conducere. Mai mult, unele scoli si-au aratat disponibilitatea de a-si echipa masinile cu camere video si sistem GPS, pentru a sprijini proiectul care, pentru inceput, va fi aplicat doar in Bucuresti.

Daca rezultatele proiectului vor fi pozitive, atunci va fi extins si permanentizat la nivelul tuturor serviciilor de profil din tara, au precizat oficialii DRPCIV.

Totodata, DRPCIV a elaborat un proiect de modificare a Ordinului M.A.I. nr.1497/2006 privind obtinerea permisului de conducere, care introduce obligatii suplimentare examinatorului pe timpul evaluarii candidatilor la proba practica, in concordanta cu practicile la nivel european. Altfel spus, modificarile pun accent pe imbunatatirea comunicarii dintre persoana examinata si examinator, precum si pe abilitatile si comportamentul candidatului pe timpul examinarii.

In privinta contestatiilor la proba teoretica, Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule a inregistrat, in primele 7 luni, 9 petitii. Au fost depuse cate doua in judetele Arges, Sibiu si Constanta si cate una in Buzau, Mures si Bucuresti, toate vizand disfunctionalitati ale aplicatiei informatice. Contestatia inregistrata in Capitala a fost singura rezolvata favorabil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.