Federatia "Alma Mater" si celelalte trei federatii sindicale din invatamantul preuniversitar ameninta cu blocarea inceperii viitorului an universitar si scolar, in semn de protest fata de decizia luata de Guvern privind inghetarea salariilor bugetarilor, deci de neacordare a indexarii salariale prevazute pentru luna octombrie a.c. "Guvernul Romaniei s-a gandit, probabil, sa dedice acest act zilei de 1 iulie, Ziua internationala contra saraciei. Este un act cinic si de o stupizenie de neimaginat", este de parere Razvan Bobulescu, liderul "Alma Mater".

La randul lor, celelalte trei federatii sindicale din invatamantul preuniversitar contesta decizia Guvernului si ameninta cu boicotarea inceperii anului scolar 2005-2006. "Dand dovada de lipsa de consecventa in politica financiara, incalcandu-si in mod flagrant angajamentele asumate in campania electorala si, mai ales, prin programul de guvernare, Guvernul Tariceanu supune, prin aceasta masura, salariatii bugetari unei curbe de sacrificiu, mai ales ca, in aceasta perioada, inflatia a scapat de sub control prin cresterea preturilor la utilitati si servicii.

O asemenea decizie a Executivului, luata la cererea expresa a FMI, denota lipsa de profesionalism si servilismul guvernantilor fata de aceasta institutie internationala, in dauna interesului cetatenilor romani", declara Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.
La fel de duri sunt si presedintii Federatiei Educatiei Nationale si ai Federatiei "Spiru Hare", care contesta decizia Guvernului si sunt ferm hotarati sa amane inceperea viitorului an scolar.

"Inceperea anului scolar 2005-2006 va fi amanata pana cand Guvernul va face dovada ca politica Romaniei se hotaraste la Bucuresti, nu in staff-ul FMI, si educatia reprezinta pentru acest guvern o prioritate nationala. Avertizam totodata ca blocarea posturilor in invatamant va avea ca efect inerent scaderea calitatii procesului educational si se va adauga efectelor similare produse de subfinantarea sistematica a educatiei", declara Catalin Croitoru, presedintele FEN. Este tot mai clar ca pentru Executiv vor urma momente foarte grele, decizia luata la presiunea FMI in dispret fata de romani fiind practic startul viitoarelor mitinguri de protest si greve.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.