Social 7 August 2009 12:52
Desi romanii mor cu 10-15 ani mai devreme decat ar indica speranta de viata, acestia se considera "sanatosi tun".
Intrebati cum isi noteaza pe o scara de la 1 la 10 sanatatea diferitelor organe (inima, plamani, creier, etc.), majoritatea romanilor spun ca aceasta e de nota 8, 9, sau chiar zece, arata un stiudiu al Biroului de Cercetari Sociale.

Astfel, comenteaza Sorin Adam Matei, profesor de comunicare la Universitatea Purdue din Statele Unite, in timp ce 50% din romani mor de inima sau alte boli cardiovasculare conform organizatiei mondiale a sanatatii, tot romanii sunt cei care cred ca au o sanatate generala de nota 8. Mai mult, taranii, desi mai saraci si cu mult mai putine facilitati medicale se declara relativ mai sanatosi ca orasenii.

Din pacate, acest tablou este profund inselator. Romanii trec de fapt printr-o serioasa criza de sanatate, cel putin dupa cum ne dezvaluie Organizatia Mondiala a Sanatatii. Ei mor cu cel putin 10-15 ani mai devreme decat ar permite nivelul de civilizatie contemporan (vezi Raportul OMS despre mortalitatea din Romania). Cauza este epidemia de boli produse de un mod de viata nesanatos.

Studiile de epidemiologie a bolilor cronice efectuate in Romania si raportate prin Organizatia mondiala a sanatatii ne dezvaluiesc un fapt absolut cutremurator. Jumatate din romani vor muri de o boala legata de modul de viata nesanatos si multi dintre ei inainte de vreme. Conform datelor, 50% din romani mor in fiecare an de infarct, atac cerebral sau hipertensiune, care sunt produsele directe ale sedentarismului si alimentatiei bogata in grasimi animale, zahar si carbohidrate (pastesi produse de paine si patiserie). Alte studii arata ca 40% din Romanii adulti de peste 25 de ani au o forma sau alta de boala cardio-vasculara si ca aproape zece la suta din romani mor de ciroza sau cancer de plamani, aflam din Pagini.com.

Pe scara mondiala, romanii sunt printre europenii cei mai afectati de boli de inima si de plamani. Ei conduc si in clasamentul cancerelor (cum ar fi cel de san). Care este cauza distantei dintre starea de sanatate precara si imaginea de sine optimista? Cea mai importanta este lipsa de educatie medicala si stiintifica. Romanii, mai ales de la tara, au o intelegere foarte rudimentara a factorilor ce pot cauza anumite boli.

Prin comentariul sau, Sorin Adam evidentiaza inca o realitate trista legata de mediul social romanesc: diferentele de educatie si ingrijire medicala, intre mediul urban si cel rural. In timp ce aproape 80% din oraseni au terminat liceul si facultatea, numai 40% din tarani au continuat studiile dupa invatamantul mediu. Taranii cred ca sunt mai sanatosi pentru ca nu stiu saracii ce se intampla cu trupul si sanatatea lor. E inca un semn al profundei si nemiloasei prapastii care separa lumea rurala de cea urbana romaneasca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.