Social 6 August 2009 17:24
Un singur imobil cu grad ridicat de risc seismic din Capitala a fost consolidat, anul acesta, de Primaria Capitalei, in conditiile in care in Bucuresti exista aproximativ 400 de imobile incadrate in clasa I de risc, potrivit reprezentantilor municipalitatii.
Imobilul este situat pe strada Stirbei Voda, iar receptia lucrarii s-a facut in luna aprilie. In prezent, se lucreaza la consolidarea a doua blocuri incadrate cu gradul I de risc seisimic, situate pe Calea Victoriei si, respectiv, pe bulevardul Nicolae Balcescu.

Pentru un alt imobil, de pe strada Mihai Kogalniceanu, exista contract de executie, insa lucrarile nu pot demara deoarece aproape jumatate dintre proprietarii de locuinte nu au semnat contractele privind finantarea de la bugetul statului.

Un numar de 16 imobile sunt in pregatire pentru executie, iar noua proiecte pentru consolidare sunt in curs de elaborare, mai precizeaza reprezentantii municipalitatii, potrivit NewsIn. Alte 11 proiecte sunt in pregatire pentru licitatie, perioada estimata pentru consolidarea acestora fiind estimata la patru ani.

Potrivit situatiei prezentate de Primaria Capitalei, in Bucuresti raman 318 imobile incadrate in clasa I de risc seismic de consolidat, insa perioada in care vor incepe lucrarile la acestea nu poate fi estimata din cauza faptului ca asociatiile de proprietari nu colaboreaza cu municipalitatea. Potrivit reprezentantilor municipalitatii, in ultimii doi ani au fost trimise notificari tuturor asociatiilor de locatari pentru a obtine acordul pentru inceperea derularii programelor de reabilitare. In plus, expertii primariei sunt permanent in discutii cu presedintii asociatiilor de proprietari pentru a urgenta primirea acordurilor pentru lucrari.

In ultimii 18 ani, in Capitala au fost consolidate doar 12 imobile.


Potrivit specialistilor in seismologie, aproape 400 de cladiri din Bucuresti risca sa se prabuseasca la un cutremur comparabil ca intensitate cu cel din martie 1977. "Bucurestiul este recunoscut ca fiind capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa. Cu cat cladirile sunt mai vechi, mai inalte si au spatii publice mai largi la parter, cu atat vor fi mai avariate in cazul unui cutremur", a declarat pentru NewsIn, in martie, Dan Lungu, director general al Institutului National al Monumentelor Istorice si profesor la Universitatea Tehnica de Constructii.

Potrivit lui Lungu, cladirile cu cel mai mare risc seismic sunt cele din beton armat construite inaintea celui de-al doilea Razboi Mondial, in zona centrala a Capitalei.

Potrivit unei afirmatii a geofizicianului Charles Richter (cel care da numele scarii de magnitudine - n.r.), trimisa specialistilor romani si citata de National Geografic, Capitala Romaniei este una dintre aglomerarile urbane cele mai expuse la cutremure. "Nicaieri in lume nu exista o concentrare de populatie atat de expusa la cutremure provenind sistematic din aceeasi sursa. Singurele fenomene asemanatoare sunt cutremurele repetate ce au loc in adancime in regiunea Hindukush, din India", a spus Richter.

Expertii seismologi sustin ca, in Romania, cutremurele de magnitudine mare (peste 7 grade) se produc cu o periodicitate de 30-40 de ani. Ultimele trei seisme majore despre care exista informatii s-au produs in anii 1908, 1940 si 1977. Ultimul cutremur devastator din Romania a avut loc in seara zilei de 4 martie 1977, care a avut o magnitudine de 7,2 grade. In urma acestui cutremur au murit peste 1.500 de oameni, majoritatea in Capitala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.