Justitia a declarat protestul feroviarilor ilegal. Administratia CFR da in judecata sindicatele pentru daunele produse de greva

Mecanicii de locomotiva si angajatii din depourile CFR si-au reluat ieri activitatea, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis ca protestul feroviarilor, aflati in cea de-a 23-a zi de greva generala, este ilegal, intrucat sentinta instantei este definitiva si irevocabila. Tot ieri, Gheorghe Dobre, ministrul Transporturilor, a anuntat ca Administratia cailor ferate va da in judecata sindicatele feroviare, pentru a recupera pagubele pe care societatile feroviare le-au suferit din cauza opririi lucrului.

"Pierderile din venituri se ridica la circa 500 miliarde lei din venituri, dar pierderi la fel de importante sunt si lipsa lichiditatilor, pierderea clientilor si, bineinteles, prejudiciul de imagine care va fi foarte greu de recuperat", a precizat ministrul Dobre. Totodata, ministrul a spus ca liderii de sindicat vor fi dati in judecata pentru acoperirea prejudiciilor.

Gheorghe Dobre a precizat ca in 10 ore va fi repus in circulatie intreg parcul de locomotive si vagoane. Joi dimineata au fost puse in circulatie si alte trenuri, care nu erau prevazute in treimea initiala. "Vom repune trenurile de calatori in trasa lor normala. Este posibil ca la statiile de sosire sa fie anumite intarzieri si anumite probleme in plecarea garniturilor, deoarece aceste trenuri se imperecheaza si ele pleaca intr-un anumit grafic", a spus ministrul Transporturilor, care a precizat ca trenurile vor circula in conditii normale.

Referitor la angajatii CFR aflati in greva, Gheorghe Dobre a spus ca acestia nu-si vor mai putea lua salariul integral. Conducerile celor doua companii nu vor fi penalizate, a spus ministrul, deoarece nu au fost in greva si au cautat sa se implice in reluarea circulatiei trenurilor. "Este dreptul administratiei de a cere in justitie despagubiri, dar greva este ilegala incepand de azi, caci nici o decizie a instantei nu este retroactiva", a declarat Ratmilo Felix, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Mecanicilor de Locomotiva, informeaza agentia Mediafax.

Potrivit liderului sindical, greva este ilegala din momentul in care instanta - in cazul de fata Curtea de Apel Bucuresti - a hotarat acest lucru, astfel ca nu se pot cere despagubiri pentru zilele anterioare. "Noi avem o decizie din 13 iunie a Tribunalului Bucuresti, care ne-a permis sa continuam greva pentru ca a considerat-o legala", sustine el. Ratmilo Felix a aratat ca, in momentul de fata, la calea ferata nu exista un contract de munca pentru 2005 si ca sindicalistii nu vor semna o astfel de intelegere in lipsa unor majorari de salarii. "Si atunci vor fi deschise alte conflicte de munca, vor fi alte concilieri, medieri si apoi greve", a mai spus el.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.