Social3 August 200913:51

Lectura de un minut

Medicii de familie vor actiona in instanta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), pe motiv ca nu si-au primit sumele aferente lunilor iunie si iulie, asa cum prevede contractul cadru semnat pe anul 2009.
"Daca in termen de 10 zile medicii de familie nu isi vor primi banii de la casele judetene de asigurari, vom apela la Comisia de arbitraj si, daca iar nu se rezolva nimic, vom actiona in instanta CNAS si vom fi nevoiti sa reziliem contractele pe care le avem cu Casa", a declarat presedintele Societatii Nationale de Medicina de Familie, dr. Rodica Tanasescu, relateaza NewsIn.

Potrivit reprezentantilor medicilor de familie, daca medicii vor rezilia contractele cu casele de asigurari de sanatate, nu vor mai putea elibera retete compensate, iar serviciile medicale vor fi contra cost.

"Un medic de familie, care are 2.000 de pacienti inscrisi, primeste lunar de la Casa in jur de 8.000 de lei, din care trebuie sa plateasca utilitatile, asistenta, paza, femeia de serviciu, carnet de retete, materiale sanitare, dezinfectant si multe altele", a explicat Rodica Tanasescu.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu a platit in 12 judete contravaloarea serviciilor medicale din asistenta medicala primara, punand astfel in dificultate functionarea cabinetelor medicale si plata personalului angajat.

Astfel, in luna iulie, CNAS nu a efectuat platile reprezentand contravaloarea serviciilor medicale din asistenta primara in judetele Arad, Braila, Brasov, Buzau, Cluj si Giurgiu. Judetul Bacau a primit 25% din platile cuvenite, Bistrita - 50%, Bihor - 48,2%, Calarasi - 48%, Prahova - 76%, iar Dambovita - 54%.

Numarul medicilor de familie din Romania este de aproximativ 11.300.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.