Social 30 Iulie 2009 16:33
Situatia de la exploatarea de cupru de la Rosia Poieni ar putea deveni "o bomba ecologica", dupa ce firma care trebuia sa faca procedurile de neutralizare a "denuntat" contractul cu statul.
"Am informat si MAI si Ministerul Economiei si Ministerul Mediului despre exploatarea de cupru de la Rosia Poieni. Acea firma care a avut contractul de colaborare cu firma de stat CupruMin a renuntat la contract, s-a retras, nu mai fac neutralizarea. De fapt, aici avem problema. Inca la ora asta situatia este stabila, dar este o bomba ecologica. Oricand, daca vin niste ploi, s-ar putea sa...", a inceput sa povesteasca prefectul de Alba, Stefan Bardan, invitat miercuri la sedinta de Guvern.

Bardan a fost intrerupt de premierul Emil Boc, care a dorit sa afle "cine avea obligatia sa faca lucrarile astfel incat sa nu existe vreun pericol". "Pana acum au facut-o Energo Mineral, cei care au avut contractul de colaborare cu firma de stat", a fost raspunsul prefectului, care a explicat faptul ca firma a "denuntat" contractul.

"L-a denuntat si firma de stat. Din acest moment, este obligatia firmei de stat, unde actionar este statul. Secretarul de stat Alexandru Patrut a fost luni in judet. Am mers impreuna, am analizat situatia. Am facut rost de var gratuit pentru inca zece zile...", a adaugat prefectul, moment in care ziaristii au fost scosi din sala de sedinta.

9AM a aflat ca varul gratuit de care a facut rost statul vine de la Rosia Montana Gold Corporation. Pentru a impiedica imensul dezastru ecologic, reprezentantii RMGC si-au declarat disponibilitatea de a aproviziona cu var timp de 10 zile iazul de decantare exploatat de EnergoMineral. In acest fel se va asigura pentru o vreme neutralizarea apelor acide.

Pe de alta parte, unul din semnele de intrebare care planeaza asupra exploatarii de la Rosia Poieni se refera la lipsa implicarii ONG-urilor de protectie a mediului. Desi in majoritatea cazurilor celebre precum Rosia Montana sau Ocolis acestea nu au ezitat sa isi faca aparitia, in cazul Rosia Poieni niciun ONG nu a venit in sprijinul autoritatilor pentru a ajuta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.