Razele ultraviolete folosite in saloanele de bronzat au fost clasate oficial ca fiind cancerigene de catre Centrul international de cercetare a cancerului (CIRC), din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Concluzia apartine unui grup de 20 de specialisti din noua tari care s-au reunit, in iunie, la sediul CIRC din Lyon. Rezultatele intalnirii sunt prezentate in editia de august a revistei medicale Lancet Oncology, potrivit NewsIn.

Din 1992, razele solare ultraviolete, la fel ca si cele artificiale produse de lampi si cabine de bronzat, au fost clasate de CIRC la nivelul 2 (probabil cancerigene). Insa in urma celor mai recente studii stiintifice, CIRC a ridicat nivelul, clasand razele ultraviolete la nivelul 1 (cancerigen pentru om) pentru toate tipurile.

"O analiza a concluzionat faptul ca expunerea la raze UV artificiale inaintea varstei de 30 de ani creste cu 75% riscul de melanom, forma cea mai agresiva de cancer de piele", arata specialistii CIRC, care mai subliniaza ca utilizarea aparatelor de bronzat ce emit raze UV este raspandita mai ales in randul tinerelor. Mai mult, o serie de studii arata o asociere clara intre bronzarea artificiala si melanomul ocular.

"Nu suntem o agentie de reglementare. Noi publicam rezultate stiintifice, iar agentiile sanitare nationale pot lua deciziile pe care le considera necesare", a subliniat Vincent Cogliano, reprezentant al CIRC.

Dermatologii britanici si francezi au salutat decizia de ridicare a nivelului de clasificare, insa nu cer, deocamdata, interzicerea cabinelor de bronzat. "Solutia nu este interzicerea, ci informarea", a declarat presedintele sindicatului francez al dermatologilor, George Reuter, care a amintit de faptul ca aparatele pentru bronzare artificiala sunt de vanzare in magazine si pe internet.

Potrivit unui studiu al Asociatiei germane pentru preventia dermatologica, realizat la sfarsitul anului 2008, in jur de 14 milioane de germani intre 18 si 45 de ani se bronzeaza artificial, un sfert dintre acestia incepand sa mearga la saloane de bronzat la o varsta cuprinsa intre 10 si 17 ani.

Potrivit lui George Reuter, un risc si mai mare il prezinta oamenii care fac sedinte de intretinere de-a lungul unui an intreg. Acesta a situat limita maxima la zece sedinte bronzare artificiala pe an.

Informatiile nu sunt surprinzatoare insa, din moment ce tot mai multe femei sunt diagnosticate cu melanom malign. De exemplu, in Marea Britanie, de la 9.400 de persoane diagnosticate in perioada 1958 - 1987, s-a ajuns in perioada 2004 - 2006 la peste 24.000 de persoane. Tot aici, este estimat un numar de 3 milioane de oameni care merg regulat in saloanele de bronzat, printre care si copii.

Statele Unite si anumite tari europene au restrictionat deja folosirea aparatelor in randul tinerilor, in timp ce in Australia le este interzis copiilor, producatorii aparatelor fiind obligati sa avertizeze utilizatorii asupra cancerului de piele sau altor afectiuni. Decizia autoritatilor australiene a fost luata in 2007, ca urmare a decesului unei tinere de 26 de ani care s-a imbolnavit de cancer in urma sedintelor la solar.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.