Social 30 Iulie 2009 12:21
Loganurile de 70.000 de euro au fost excluse din contractul in urma caruia, in 2008, un sef al Politiei a fost demis, achizitiile fiind renegociate. Astfel, din cele 1.836 de masini, Politia va cumpara doar 820, la preturi mult mai mici, a declarat seful IGPR, Petru Toba
Potrivit oficialilor Inspectoratului General al Politiei Romane, contractul, semnat in cursul zilei de marti, a fost renegociat de la 426 de milioane de lei, la 164 de milioane de lei, in momentul de fata. Deocamdata, nu s-a facut nicio plata si nu a fost receptionata nicio masina, relateaza NewsIn.

Dintre cele 28 de contracte semnate anul trecut, vor fi mentinute doar 19, noua dintre acestea fiind valabile pentru masini destinate exclusiv combaterii crimei organizate. In schimbul loganului de 70.000 de euro vor fi achizitionate Loganuri cu 10.000 de euro, la care se adauga echipament de 24.000 de euro.

Echipamentul pentru aceste masini este destinat Politiei Rutiere si cuprinde, incepand de la semnalizatoare acustice si luminoase, la radar, etilotest electronic si statie de emisie-receptie.

Potrivit surselor, este vorba de 449 de Loganuri de acest fel, alte 100 fiind destinate pentru suport logistic in misiuni. In noul contract s-a renuntat la achizitia de BMW, Honda sau Nissan Pathfinder, iar singurele masini straine sunt destinate combaterii crimei organizate si trupelor de interventie rapida.

Cea mai scumpa autoutilitara ramane cea destinata trupelor de interventie speciale, al carui pret a fost renegociat de la 500.000 de euro la 430.000 de euro.

Unsprezece loturi din acest contract sunt confidentiale, acestea urmand a fi folosite in misiunile de supraveghere operativa. De asemenea, au fost mentinute doua loturi cu autospeciale de interventii, unul care cuprinde 124 de Mercedes Vito, la pretul de 40.000 de euro bucata, si unul de Ford Transit, 22 de autospeciale, pentru transportarea persoanelor arestate.

Alte 41 de autospeciale Mercedes Vito sunt folosite pentru laboratoare criminalistice, unul pentru fiecare judet, valoarand 95.000 de euro per bucata. Au mai fost luate 4 autobuze pentru transportul de efective.

Renegocierea contractului, care a durat 5 luni, considera oficialii IGPR, era singura solutie, in conditiile in care acuzatiile referitoare la ilegalitatea contractului initial nu au avut ca finalitate anularea sa. De altfel, Directia Nationala Anticoruptie nu s-a pronuntat cu privire la savarsirea vreunei ilegalitati pana in acest moment. Banii pentru achizitionarea acestor masini nu afecteaza bugetul Politiei, acestia fiind alocati din bugetul de stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.