Social 27 Iulie 2009 12:14
Bogdan Tiberiu Iacob de la Inpolitics.ro intra in culisele unei situatii destul de ilare care ii pune in rolurile principale pe mai multi intelectuali romani: Traian Ungureanu aka Tru, Mircea Cartarescu, Sever Voinescu, Andrei Plesu si, de cealalta parte Marius CHIVU de la Dilema Veche. Marul discordiei argumentative... 'valoarea artistica a lui Michael Jackson'.
Moartea regelui pop-ului, Michael Jackson, a reusit sa faca ceea ce nici macar disputele pro si contra lui Traian Basescu nu au facut pana acum: sa incaiere intelectualii patriei pana la a-l aduce pe Andrei Plesu pe punctul de a-si retrage numele de pe frontispiciul revistei "Dilema veche", pe care a fondat-o, comenteaza Tiberiu Iacob.

Dupa moartea regretatului artist, s-a scris si s-a vorbit mult in toate mediile, iar subiectul a fost un bun motiv pentru mai multi intelectuali de a se uita arogant inspre cei care plangeau moartea starului pop.

"Valoarea artistica a lui Jackson e foarte redusa", a comentat Traian Ungureanu, fostul editorialist de la Cotidianul. Acelasi lucru, dar mult mai poetic, il rosteste si Mircea Cartarescu: „Ce figura tragica si grotesca acest Jacko!"

Inpolitics.ro aminteste si de proaspatul europarlamentar si in acelasi timp fost jurnalist si comentator, Sever Voinescu: “Jackson era mai degraba un caz clinic”, considera acesta.

Tuturor acestora, Marius Chivu le da o "lectie" intr-un articol publicat in Dilema Veche, una dintre cele mai elitiste reviste de pe la noi: Criticii lui Michael sunt “niste ignoranti”, ne lasa sa intelegem Chivu.

Superficialitatea, enormitatea afirmatiilor si felul categoric in care cei doi contesta valoarea unui artist, a carui lista de superlative, de performante si de premiere in istoria muzicii este enorma si atit de cunoscuta incit a devenit cliseu, te fac sa te intrebi daca e vorba de inconstienta, de ignoranta sau de premeditare a controversei in vederea unei mai bune expuneri mediatice", argumenta Marius Chivu in din Dilema Veche.

Gestul l-a infuriat insa peste masura pe Andrei Plesu care, in editia de joi sugera chiar ca ar renunta la titulatura de director fondator al publicatiei.

Andrei Plesu considera ca Michael Jackson este „o marioneta perfecta! Ce risipa de virtuozitate ii trebuie omului pentru a arata cat de putin este!".

“Sunt expirat", scria Andrei Plesu, cu aluzie la articolul scris de Marius Chivu pe acelasi teren oferit de Dilema Veche. "Oameni altfel dragalasi si destepti scot sisul daca te legi de canonul lor contra-canonic", spune intepator Plesu. Si apoi, cu ironie: "corect ar fi sa-i rog pe prietenii mei sa ma elimine din pozitia, devenita caduca (si, oricum, formala), de director fondator".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.