In piete sau magazine nici cumparatorii, nici vanzatorii nu cunosc noile monede. Multe supermarketuri din Capitala au preturi gresit afisate, iar altele persevereaza in prezentarea preturilor doar in lei vechi.

Daca o casoleta cu ceafa de porc, cu greutatea de aproape 100 grame, costa 18.517 lei vechi, in lei noi eticheta arata un pret de 18,52 lei, ceea ce ar insemna, de fapt, 185.200 lei, adica de zece ori mai mult. Eroarea se mentinea si la pretul afisat pe kilogram, respectiv 190.900 lei vechi, care era transformat gresit in 190,90 lei noi, pret echivalent, de fapt, cu 1.909.000 lei vechi. O mica "alimentara" de cartier avea afisate in galantar preturi care, daca ar fi fost incasate, ar fi micsorat considerabil profitul patronilor.

Astfel, desi puiul costa 70.000 lei vechi/kg, eticheta anunta un pret in lei noi de doar 0,7 lei, adica 70 bani sau 7.000 lei in vechea moneda. Eronate erau si preturile la aripi de pui, care aveau aplicat un pret de 0,8 lei/kg in loc de 8 lei/kg. Majoritatea romanilor nu stiu care este cea mai mica moneda pe care o pot pretinde ca rest. "1 leu?", crede o pensionara, in Piata Veteranilor din Capitala. Un alt cumparator, in Piata Amzei, se balbaie si opineaza ca moneda cea mai mica este "jumatate de leu, adica 50 bani".

Cat priveste obligativitatea afisarii preturilor atat in lei noi, cat si in lei vechi, majoritatea magazinelor s-au conformat, exceptie facand doar vanzatorii ambulanti de pe trotuare si unitatile Administratiei Fiscale, care continua in a-si afisa tarifele doar in lei vechi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.