Social 22 Iulie 2009 19:23
Bande dessine,comics, manga,fumetti... cu siguranta, banda desenata este foarte iubita in randul celor mari si celor mici deopotriva si a dezvoltat o adevarata cultura printre cei pasionati. De aceea, probabil ca va constitui o reala bucurie, faptul ca vineri se deschide prima librarie specializata in acest gen.
Intr-un loc prietenos, Libraria „Jumatatea plina” de la Café Lente, pe Str. General Praporgescu nr.31 propune, pentru inceput, o mica selectie de 150 de titluri de banda desenata alternativa (experimente grafice si literare). Cartile reprezinta cateva dintre cele mai cunoscute edituri independente din Franta, Canada, SUA, Belgia, Elvetia si Romania.

Aflam ca majoritate titlurilor alese sunt premiate (ex. Prix Goscinny, Fauve d’or, Eisner Award etc.) si/sau succese de critica, in limba originala ori in traducere (engleza sau franceza). Scena franceza este evocata de autori precum Marjane Satrapi (Persepolis), Laurent Maffre, Edmond Baudoin, Ludovic Debeurme ; America de Nord de Chris Ware, Alan Moore & Dave Gibbons, Adrian Tomine, Seth ; Japonia de Osamu Tezuka, Yoshihiro Tatsumi, Shigeru Mizuki ; Romania de Iulian Fratila, Brynjar Bandlien, Matei Branea.

Astazi, banda desenata este considerata o forma de arta de sine statatoare: banda desenata (bande dessinée in Franta si Belgia, comics in SUA, manga in Japonia, fumetti in Italia) s-a desprins in ultimii 20 de ani de o literatura ce se adreseaza exclusiv copiilor, imbogatind toate genurile literare si cultura grafica contemporana.

Unul dintre cei mai cunoscuti autori de banda desenata la noi este Ciubi (Alexandru Ciubotariu) care a creat personaje deja recognoscibile mai ales in randul tinerilor, cum ar fi „Pisica patrata”.

De asemenea, inca din 2005, asociatia Jumatatea plina a facut cunoscut acest nou val al benzii desenate prin workshop-uri cu autori invitati, expozitii, librarii efemere, conferinte si prin prezentari de autori, carti, fanzine si edituri.

Café Lente va fi insa o gazda permanenta pentru libraria de banda desenata a asociatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.